AFIR, informare de ULTIMĂ ORĂ pentru beneficiarii de fonduri europene

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat recent un îndrumar pentru beneficiarii de fonduri europene, privind implementarea Ordonanței de Urgență 64/2022, privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale.

Potrivit AFIR, beneficiarii care au proiecte în implementare la această dată, în cadrul submăsurilor 4.3 (componentele infrastructura de irigații și infrastructura de acces agricolă), sM 7.2, sM 7.6 și 19.2 aferentă, își pot ajusta valoarea proiectelor în conformitate cu prevederile OUG 64/2022.

În funcție de stadiul implementării la data de 13.09.2022, proiectele se pot încadra în următoarele trei situații:

 1. Proiecte cu contracte de achiziții de lucrări/ furnizare în desfășurare (cele la care există contract de achiziție pentru lucrări/ furnizare de produse semnat și au depusă tranșă de plată)
  • Se va parcurge un singur flux de verificare a actului adițional la contractul de achiziție publică, conform prevederilor din Manualul de procedură pentru implementare – Secțiunea I Contractarea şi modificarea contractelor de finanțare/deciziilor de finantare, cod manual: M01-02, versiunea: 18. Se verifică și se avizează actul adițional la contractul de achiziție publică, privind constituirea, evidenţa şi modul de utilizare a rezervei de implementare pentru restul rămas de executat/ se stabilește rezerva de ajustare pe baza rezervei de implementare și se calculează noua valoare a bugetului proiectului/se semnează actul adițional la contractul de finanțare.
 2. Proiecte cu achiziții de lucrări/ furnizare în desfășurare (la care nu s-au semnat contracte de achiziție publică)
  • Se vor parcurge două fluxuri de verificare:
   • 1) Verificarea și avizarea procedurii de achiziție ca urmare a desemnării ofertantului câștigător (fără act adițional) conform Manualului de achiziții publice, versiunea în vigoare, publicat pe site-ul AFIR;
   • 2) Verificarea și avizarea actului adițional la contractul de achiziție publică/ se calculează rezerva de ajustare și noua valoare a bugetului proiectului / se semnează Actul adițional la contractul de finanțare conform Manualului de procedură pentru implementare – Secțiunea I Contractarea şi modificarea contractelor de finanțare/deciziilor de finanțare, cod manual: M01-02, versiunea: 18, publicat pe site-ul AFIR.
 3. Proiecte cu achiziții de lucrări/ furnizare nedemarate sau anulate și nereluate
  • Se va parcurge un singur flux de verificare conform prevederilor din Manualul de procedură pentru implementare – Secțiunea I Contractarea şi modificarea contractelor de finanțare/deciziilor de finantare, cod manual: M01-02, versiunea: 18, publicat pe site-ul AFIR. Beneficiarul va calcula noua valoare a devizului general, inclusiv rezerva de ajustare a valorii contractului de finanțare.

Îndrumarul complet, cu toți pașii pe care trebuie să-i parcurgă beneficiarii PNDR, se găsește pe site-ul AFIR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole