27 mai 2022 - 09:48

AFIR a inceput plata asigurarilor pentru culturile agricole

AFIR informează că a început efectuarea plăților din cadrul Submăsurii 17.1-Asigurarea culturilor agricole. De exemplu, ieșenii care au solicitat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) banii europeni pentru primele de asigurare, au încasat deja aceste sume.

Este vorba despre fermierii care au depus cererile la AFIR până în prezent. Aceștia au primit în total 12.700 de euro, cea mai mare sumă solicitată de către un fermier fiind de 4.764 de euro. În medie, un fermier a solicitat o primă de 2.000 de euro. Cei interesați mai pot depune documentele până la sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul submăsurii 17.1- „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor”.

Majoritatea au cerut banii pentru culturile din câmp. Noi avem 9 dosare decontate până în prezent. Pentru culturile de toamnă, probabil fermierii vor cere banii necesari în această lună”, au declarat reprezentanții AFIR Iași, citați de BZI.

Ce culturi pot fi asigurate?

Pentru a beneficia de sprijinul financiar, solicitanții trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menționate în cadrul submăsurii 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

Solicitanții pot beneficia de sprijin dacă utilizează terenuri agricole (cu excepția suprafețelor cultivate cu struguri pentru vin), dacă dețin, cresc sau exploatează animale. De asemenea, pot obține banii dacă încheie contractul de asigurare pentru toate suprafețele cultivate cu același tip de cultură de la nivelul exploatației și dacă nu creează condiții pentru a obține în mod necuvenit un avantaj.

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a AFIR. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri europene au la dispoziție Ghidul solicitantului, pe site-ul AFIR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.