8 decembrie 2021 - 14:59

Afaceri în agricultură pe care le poți începe cu 10.000 euro

Pasionații de agricultură trebuie să știe că se pot pune bazele unei afaceri și cu buget limitat. Trebuie doar ca investiția să fie alocată unui sector care aduce profit, care poate fi dezvoltat și este nevoie de multă muncă și implicare. Într-un interviu acordat wall-street.ro, Daniel Stănescu, consultant pe fonduri europene, a enumerat câteva idei de afaceri în agricultură pe care le poți începe cu 10.000 euro.

Investițiile realizate în sere de legume sunt rentabile, în condițiile în care fermierul își va planifica foarte bine tipurile de legume pe care le va planta în spatiile protejate pe care le deține. Cu cât spațiul protejat este mai sofisticat, și oferă mai multe avantaje fermierului, cu atât valorile de invesții sunt mai mari, spune Daniel Stănescu. Toate aceste afaceri au succes mai ales dacă fermierul accesează fonduri nerambursabile în această direcție.

Cultura de aronia a fost inclusă pe lista ideilor de afaceri cu un start de 10.000 de euro. Aronia, denumită și scoruș, este un arbust fructifer care face parte din familia Rosaceae, înflorește primăvara și face flori asemănătoare celor de măr. Investiția inițială într-o suprafață de un hectar ajunge la circa 10.000 euro atât pentru plantarea arbuștilor de aronia, cât și în sistemele logistice, cum ar fi cele de irigare.

Plantațiile de arbuștii fructiferi oferă posibilitatea unui fermier pasionat să poată dezvolta o afacere destul de ușor. Cel mai important lucru este ca fermierul să dispună de suprafețe de teren cât mai compacte, de minimum 3-5 hectare. Dacă terenul îl are deja, sumele necesare sunt în special pentru achiziția drajonilor de arbuști pentru a-i planta pe suprafețele dorite.

Solariile cu plante aromatice se pot realiza pe suprafețe mici, mai ales că se poate adapta cultivarea lor pe „etaje”. Astfel se creează un avantaj pentru fermier. Costurile de investiție în acest sector încep de la 10.000 euro, pe o suprafață cultivată între 1.000 si 3.000 metri pătrați, potrivit wall-street.ro. Esențialul pentru acest tip de cultura este cel legat de realizarea unui spațiu protejat, realizarea de sisteme de încălzire și irigarea plantelor.

Și solariile cu plante medicinale sunt o idee bună pentru investiții. Aceasta este o idee de afaceri de nișă, deoarece nu sunt foarte mulți fermieri care optează pentru acest tip de agricultură.

Creșterea de păsări în aer liber pentru ouă sau pentru carne nu presupune costuri foarte ridicate. În cazul acestui tip de afacere, este necesar ca fermierul să investească banii în împrejmuirea unui teren, respectarea normelor pentru încadrarea în categoria de free-range – distanțe necesare pentru adăpost, hrănire, adăpare, umbrire, precum și protecție împotriva răpitorilor sau reducerea factorilor de stres.

Creșterea iepurilor este un sector de nișă care poate să aducă venituri importante. Având în vedere că de la iepuri se pot valorifica atât carnea cât și blana, veniturile pot fi considerabile. Inconveniențele în acest sector sunt legate în special de sectorul de abatorizare. Luând în considerare și rapiditatea cu care iepurii se înmulțesc, acest tip de fermă poate ajunge în timp foarte scurt la un efectiv de animale destul de ridicat.