29 iulie 2021 - 05:51

Afacere de succes a unui fermier. De la un post de conducere in oras, la munca in agricultura

De la o funcție de conducere la o companie farmaceutică la muncă în agricultură. Este o poveste reală a unui fermier din Satu Mare care a pornit de la zero o afacere în domeniul agricol. A fost un vis care a devenit realitate, cu un gram de nebunie. De la această idee a plecat fermierul Lucian Răzvan Gheorghioi acum patru ani, care alături de familia sa a implementat un proiect prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Despre povestea afacerii cu miros de lavandă, fermierul a povestit în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” de la AGRO TV.

„Am inceput cu o înființare de cultură de lavandă, pe o suprafață de 2,5 ha”, spune fermierul. Iar după înființarea culturii, în anul următor a aplicat pentru un proiect european. Din păcate, nu a fost suficient punctajul pentru a depune proiectul. Astfel, fermierul a mai înființat încă 1,2 ha de porumb dulce, porumb zaharat și 1,2 ha de dovleac pentru a întruni punctajul necesar și pentru încadrarea proiectului în condițiile cerute. În cele din urmă, fermierul a câștigat proiectul în valoare de 40.000 de euro.

„Am plecat direct de la oras, doar cu sapa in mana si cu un entuziasm enorm”

În ceea privește achizițiile, fermierul a investit în utilaje agricole. „Am cumpărat un tractor pentru a desfășura în condiții cât mai bune lucrările. Eu am plecat direct de la oraș, doar cu sapa în mână și cu un entuziasm enorm!”, spune Răzvan.

Soții Răzvan și Arabela. Foto: adevarul.ro

Pasiunea sa pentru agricultură îi vine din perioada copilăriei, când mergea la țară la bunici. Iar visul pentru a înființa o cultură de lavandă îi aparține soției sale. „Azi am visat, am analizat și am dat drumul la treabă. Se și spune că  marele afaceri vin de la anumite eșecuri. Am continuat acest plan, ne-am îndeplinit obiectivul și am pus pe piață produsele noastre de care se pot bucura foarte mulți oameni. Feedback-urile sunt pozitive, întrucât cu toții cunoaștem beneficiile acestei plante minunate”, mărturisește fermierul.

Din cultura proprie, fermierul a scos pe piață uleiul esențial de lavandă și apa florală de lavandă. Tânărul fermier spune că „acesta era și scopul nostru, producerea de uleiuri esențiale și plante medicinale”.

Pentru o mai bună dezvoltare, fermierul nu s-a oprit aici. „Ca să fac o trecere de la un proiect la altul, am încercat și am depus actele pentru două proiecte 16.4 și 16.4-a pentru înființarea unei piețe locale prin lanțul scurt de aprovizionare, atât pentru fructe, cât și pentru legume. Aici mă rezum la cultura porumbului și la căpșune. La cultura porumbului bineînțeles produs finit, pentru că încercăm să facem un lanț integrat: noi producem, noi procesăm și tot noi o vindem”, a afirmat fermierul.

„Aș dori să încurajez toți fermierii, chiar și pe cei de la oraș care vor să se îndrepte spre zona rurală. Îi încurajez să facă primul pas, pentru care nu ai nevoie de foarte multe, ai nevoie de un gram de nebunie pentru ați îndeplini visul”, este mesajul lui Lucian Răzvan Gheorghioi care a reușit să dezvolte o afacere de succes acasă, în România, împreună cu soția sa Arabela.