27 mai 2022 - 10:13

Aduce ecloziunea in ferma un standard de bunastare mai ridicat la pasari?

Crescătorul german de pui de carne, Marco Steinz, consideră că decizia sa de a trece la ecloziune în fermă îl ajută să îndeplinească criteriile de bunăstare mai mari. În urmă cu doi ani, Steinz, care crește peste 200.000 de pui de carne în Saxonia, împreună cu soția sa Doreen, a trecut la ecloziune în fermă, folosind sistemul Vencomatic X-Treck.

Fermierul, care a lucrat în Germania în ultimele duă decenii, a început ca director de filială la două ferme de lapte, însă întotdeauna a simțit că va face trecerea la păsările de curte. Acesta susține că prețurile păsărilor sunt mult mai stabile decât prețul laptelui, iar prețurile din germane sunt mai stabile decât cele din Olanda, deoarece piața olandeză răspunde mult mai rapid la importurile din străinătate.

În Olanda, crescătorii de păsări au trecut la standarde de bunăstare din ce în ce mai ridicate, cum ar fi ”Beter Leven Kip” sau ”Goed Nest Kip”, însă Marco este de părere că în Germania, Inițiativa Tierwohl – ITW (bine pentru animale) este foare importantă. ITW se concentrează pe menținerea unui număr mai mic de animale în grajd: 35 de kilograme pe metru pătrat, față de 39 sau chiar 42, cum este cazul în alte părți ale Europei.

Inițiativa vizează un nivel mai înalt de bunăstare a animalelor, iar Steinz consideră că metoda se potrivește de minune cu eclozarea în fermă, deoarece puii eclozați recent nu mai trebuie transportați, ceea ce le asigură un început lipsit de stres. În consecință, puii sunt mai puternici și se îmbolnăvesc mai greu. Fermierul speră că întreaga industre a păsărilor va trece la ecloziune în fermă, considerând că acest sector va supraviețui doar dacă ia în considerare bunăstarea și sănătatea animalelor.

Despre sistemul X-Treck, Steinz precizează că este ideal pentru o afacere de dimensiunile celei deținute de el, deoarece se află la înălțimea de lucru, ceea ce înseamnă că nu există rafturi pe podea. Decizia de a face trecerea la acest sistem a fost una mare, însă odată luată, toate cele cinci grajduri ale sale au fost terminate în termen de trei săptămâni, ceea ce înseamnă că primele ouă au putut ajunge în ianuarie 2018. Înainte de eclozarea lor, fermierul a acordat o atenție deosebită ventilației, făcând unele ajustări pentru a se asigura că vântul nu suflă prea puternic peste ouă.

Interesul pentru proiect a fost din ce în ce mai mare între colegii săi din Saxonia, iar Marco Steinz a organizat zile ale porților deschise la ferma sa. Cele mai recente cifre arată că, în medie, 98% dintre ouă eclozează – ”un rezultat bun”, după cum spune chiar fermierul însuși.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.