Adrian Pintea, noul Ministru al Agriculturii? Ce spun fermierii

Demisia lui Adrian Oros din funcția de ministru al agriculturii încă ține capul de afiș al presei agricole din ultimele zile. Deși acesta a fost obligat de premierul Florin Cîțu să mai rămână pe post încă 15 zile, un posibil înlocuitor se caută deja, iar sursele din interiorul partidului indică mai multe variante posibile.

Una dintre aceste variante este reprezentată de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Numele acestuia este bine cunoscut în rândul fermierilor, activitatea sa în fruntea APIA fiind apreciată de cei mai mulți dintre ei.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat posibila numire a lui Adrian Pintea în funcția de ministru al agriculturii cu fermierii invitați.

”Îl cunosc bine pe Adrian Pintea, a fost director APIA Vâlcea, este un profesionist, este un pic mai liberal și este accesibil. Atât funcționarii din subordine cât și fermierii au acces ușor la dânsul. Răspunde cu ușurință invitațiilor și are o experiență destul de mare în politicile europene. Cred că știe foarte multe referitor la fondurile europene și este un aspect extrem de important. Dacă stăm să ne gândim bine, dintre toate agențiile pe care le are Ministerul Agriculturii, cred că cea mai importantă este APIA. Dezavantajul lui este că e tehnocrat. În partid, poți să fii susținut de cineva, dar ca să fii ministrul agriculturii, părerea mea este că trebuie să fii tu cineva, trebuie să fii pila ta. Ministerul Agriculturii are nevoie de un om care să fie greu în Guvern”, a subliniat fermierul Aurel Pană.

”În ceea ce-l privește pe domnul Pintea, anul trecut, în perioada de secetă, când eram înnebuniți cu toții cu întoarcerea culturilor și rămâneam doar cu două culturi și nu răspundeam acelei cerințe de înverzire, APA Brăila, prin LAPAR, a trimis două-trei adrese. La prima, primeam doar copy-paste din niște regulamente europene. Dorința noastră era să facă demersuri la minister și apoi să notificăm comunitatea europeană și să luăm o dispensă, să facă ceva pentru fermieri. N-am văzut niciun fel de implicare. La ultima adresă ne-a răspuns ceva de genul că APIA nu are rol de inițiator legislativ. Eu aș fi așteptat de la un om cu aspirații pentru poziția de ministru să se implice personal. Poate că nu reușea, dar mie, ca fermier, îmi lăsa acel sentiment că a făcut tot ce a depins de el. Aceasta este experiența mea legată de domnul Adrian Pintea. (…) Am în minte și interviul pe care l-a dat pentru Profitul Agricol live, și la foarte multe întrebări, răspunsul a fost ”nu știu”. Eu am fost puțin dezamăgită că dânsul, din poziția pe care o are, nu știe care țări acordă subvenția la suprafață, care țări acordă subvenția la venit pe fermă și cum funcționează acolo. Că ne-a virat banii în cont la timp și că a gestionat bine și, într-adevăr, comportamentul angajaților APIA este cu totul altul decât al celor din AFIR, fără discuție. Aici are un merit dumnealui, pentru că păstorește APIA de foarte mulți ani”, a adăugat fermiera Nina Gheorghiță în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Sigur, la acest moment, numirea lui Adrian Pintea nu este o certitudine. În cursa pentru șefia MADR se pare că s-ar mai afla și Emil Dumitru, Daniel Constantin, George Stângă sau Costel Șoptică.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole