Adrian Pintea (MADR), răspuns pentru fermierii lăsați fără subvențiile APIA

Noua metodă de control implementată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), monitorizarea, a provocat multe probleme anul acesta. În multe situații, culturile declarate de fermieri în cererile de plată nu corespund cu ceea ce a detectat sistemul prin imaginile satelitare, astfel că o serie de dosare care ar fi putut intra la plata avansului au fost blocate.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai APIA spun că această situație este oarecum normală, având în vedere că 2023 este primul an în care s-a implementat acest sistem, însă susțin că fermierii nu vor avea de suferit de pe urma acestor erori.

Potrivit secretatului de stat Adrian Pintea, multe dintre cererile blocate au fost deja soluționate, dar mai sunt în jur de 200 de fermieri pentru care încă se lucrează.

”Anul 2023 a venit cu această noutate, acest control de monitoring, adică monitorizarea întregii suprafețe declarate la APIA. S-au făcut interpretări eronate, pentru că fermierii au declara ceva, iar sistemul a văzut altceva. Dacă inspectorii au fost pe teren și au văzut că ceea ce ați declarat este corect, nimeni care avut această eroare nu va fi sancționat.

Știu că s-au făcut comisii la nivelul fiecărui județ, aparatul central a terminat întreaga procedură, iar din informațiile mele mai sunt foarte puțini fermieri la care se lucrează pentru a le rezolva pe toate, astfel încât să poată intra și aceștia la avans. Știu că fermierii au nevoie de bani și, cu siguranță, îi vor și primi”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit fotului șef APIA, fermierii care nu vor apuca să primească avansul, până în 30 noiembrie, vor avea prioritate la plățile finale, care încep din 4 decembrie.

”Categoric și ei vor intra la avans, dar cei care nu vor intra, vor fi prioritizați la plată în luna decembrie, astfel încât să primească cât mai repede banii. Într-adevăr, au fost mule erori, interpretări eronate, dar care nu s-au întâmplat numai în România, ci în majoritatea statelor”, a mai subliniat Pintea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

6 COMENTARII

  1. Minciuni de popa tuns….ne-au pus pe noi sa facem poze cu o aplicație de pe telefon…notecam..pe terenurile respective…deoarece dânșii nu au putut sa si miște fundurile de pe scaune..eu m-am descurcat cu aplicația, dar un om in vârstă nu vad cum s-ar descurca…referitor la plata avansului pentru cei cu încurcături la monitorizare la mine in comuna nu a primit nimeni bani si suntem peste o sută de persoane . Ciudat este faptul ca eu am declarat terenurile corect- dupa cum am dovedit si cu aplicația-iar sistemul de monitorizare ma dat in alta parte cu alte culturi . Nu stiu ce să zic cu această monitorizare dar la noi in Dâmbovița este o mare bătaie de joc !

  2. Numai minciuni și bataie de joc cum numai la noi români se poate!Eu una cred că trbuie ca noi toti fermieri să ieșim in stradă să ne cerem drepturile noastre !!!Doar ne duc cu vorba nenorociți 🤮🤮🤮

  3. Ce monitorizare? A trebuit sa fac poze cu sistemul din telefon! Nu a fost nimeni la nici o tarla! Nici o comisie, nici nu au anunțat vreo problemă, doar pur și simplu nu au plătit!

  4. Ce monitorizare ?Obliga fermieri sa facă poze apoi îi iau la rost ca nu au telefonul performant,și ne rând în fața că ei nu au obligația sa meargă în câmp să vadă dacă avem sau nu ce am declarat.Cam asta e realitatea din teren nu din birourile șefilor.

  5. Fraților APIA este SRL, nu va îmbătați cu vorbe goale spuse de cei care ar trebui sa fie cot la cot cu fermieri dar mulți conducători ai lor sunt puși acolo politic iar angajați tremura de frica lor sa nu-si piardă scaunele fie vorba între noi destul de călduțe și bănoase.
    Sa speram ca o sa se trezească și ei….la realitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole