20 ianuarie 2022 - 09:35

Adrian Oros: Fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a participat alături de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, la o videoconferință cu personalul de conducere din cadrul aparatului central, cu directorii executivi ai tuturor centrelor județene APIA și cu personalul implicat direct în procesul de primire a cererilor unice de plată.

Principalele teme de discuție au fost:
  • Bilanțul Campaniei 2021 de depunere a cererilor de către fermieri,
  • Analiza comparativă a gradului de depunere față de graficul prognozat și prin raportare la campaniile precedente,
  • Stadiul efectuării plăților aferente Campaniei 2020 către fermieri, cu accent pe autorizarea la plată a Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT-uri) și a Sprijinul cuplat în sectoarele vegetal și zootehnic.

Potrivit ministrului Adrian Oros, în urma centralizării datelor, se constată o scădere a numărului de fermieri, dar și o ușoară creștere a suprafeței agricole.

”La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 24.008 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 9.041 ha. Avem astfel confirmarea că de la an la an fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață”, a precizat Oros pe pagina oficială de facebook.

Potrivit bilanțului final, în perioada 01 martie – 17 mai 2021, la APIA a fost depus un număr de 802.956 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.823.979 hectare.

Primirea cererilor continuă pentru încă 25 de zile calendaristice, respectiv până la data de 11 iunie 2021, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.