20 septembrie 2021 - 05:49

Adrian Oros, veste excelenta despre subventiile pentru fermierii romani!

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, salută decizia Comisiei Europene de a permite plata subvențiilor de la bugetul de stat și în următorii ani, în perioada te tranziție. Prezent la Burxelles, la Consiliul AGRIFISH, șeful MADR a vorbit despre nevoia finalizării cât mai rapide a discuțiilor tehnice și adoptarea regulamentului tranzitoriu privind noua Politică Agricolă Comună.

”Întârzierea procesului de finalizare a pachetului legislativ privind reforma PAC post-2020 va afecta major asupra continuității PAC la nivel european cauzând amânarea începerii noii perioade de programare cu unul până la doi ani. În acest context, apreciem eforturile depuse de instituțiile europene și de statele membre, de a ajunge cât mai curând posibil la o abordare generală parțială asupra regulamentului tranzitoriu, independent de cifrele privind bugetul din cadrul financiar multianual. Aceasta va permite continuarea finanțării agriculturii europene în intervalul dintre cele două perioade de programare

Din perspectiva posibilității oferite statelor membre, de extindere a programelor naționale de dezvoltare rurală sau a programelor regionale, considerăm că este oportună menținerea normelor actuale și în perioada de tranziție. Apariția unor eventuale elemente noi ar însemna, de fapt, crearea unor programe noi a căror elaborare și implementare nu ar fi posibile în timp util, înainte de începerea urmatoarei perioade de programare. În acest sens apreciem și decizia Comisiei de a menține posibilitatea acordării ajutorului național tranzitoriu pe durata tranziției la viitoarea PAC”, a subliniat Adrian Oros în intervenția sa din cadrul Consiliului AGRIFISH.