26 ianuarie 2022 - 12:40

Adrian Oros: ”Vânătorii de subvenții trebuie să înceteze!” Ce se întâmplă cu ANT-ul

Ministrul agriculturii intră în război cu vânătorii de subvenții! Într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii, Adrian Oros a vorbit despre problema vânătorilor de subvenții, spunând că există atât audituri interne în acest sens, cât și alte instituții care cercetează problema.

”Sunt mai multe lucruri la Agenția Națională de Zootehnie și sper ca în curând să vă dăm niște detalii. Sunt multe lucruri cercetate și de alte instituții. Eu de doi ani de când am venit, tot am spus că vânătorii de subvenții trebuie să înceteze cu vânarea acestor subvenții. Sunt audituri și interne făcute de către noi, dar și de către alte instituții, privind modul în care s-au derulat programele de subvenții pentru anumite specii. Vrem să clarificăm acum, la început de Politică Agricolă Comună, modul în care pe viitor vor fi acordate subvențiile, cum se vor ține Registrele genealogice, cum se va face controlul oficial al producțiilor și cum se va acorda sprijinul cuplat și ajutorul național tranzitoriu, astfel încât aceste subvenții să ajungă doar la cei care cresc animale și doar pe animale reale. (…) Încercăm cât ne permit regulamentele și legislația să clarificăm aceste probleme care sunt vechi și care creează nemulțumiri în rândul crescătorilor de animale, dar o să le rezolvăm”, a precizat Oros.

Șeful MADR a vorbit și despre plata ajutorului național tranzitoriu la bovine în acest an. Potrivit ministrului, au fost găsiți 17.000 de fermieri care primeau subvenția nemeritat în anii trecuți, nemaiavând animalele respective în fermă. Astfel, ministerul a redus ANT-ul la valoarea simbolică de 1 euro/cap de animal, restul banilor fiind redirecționați către o altă schemă de sprijin care să fie plătită doar crescătorilor care au animale reale.