Adrian Oros: Trebuie URGENT o strategie finanțată consistent de a gestiona apa

Deși ploile de anul acesta au generat rezultate impresionante în ceea ce privește producțiile de cereale de pe teritoriul României, problema irigațiilor rămâne în continuare una dintre punctele principale de pe agenda Ministerului Agriculturii. Potrivit șefului instituției, Adrian Oros, țara noastră are nevoie urgent de o strategie de gestionare a apei finanțată consistent.

Ratingul excepțional pentru recolta agricolă din 2021 acordat României iată că este confirmat de rezultatele obținute de către fermierii români. Aceasta, în opinia mea, reprezintă trei lucruri. În primul rând că este nevoie de apă – anul acesta am avut apă, și că trebuie urgent să avem o strategie finanțată consistent pentru a gestiona apa, în general, dar și apa pentru agricultură; apoi demonstrează de potențialul imens pe care îl are agricultura românească, dar demonstrează și faptul că fermierii români pot contribui esențial la securitatea alimentară și că ei, atunci când au acces la apă, știu să facă agricultură performantă şi să aibă producţii semnificative. Asta am învăţat noi anul acesta comparativ cu anul trecut, când nu a fost apă suficientă și în unele zone din țară a fost o secetă pedologică foarte mare, iar producţiile au scăzut semnificativ”, a precizat Adrian Oros la Radio România Actualități.

Potrivit șefului de la Agricultură, sumele alocate în prezent pentru reabilitarea sistemului de irigații sunt foarte mici în comparație cu nevoile. 

”Sigur, toate aceste proiecte se derulează, dar se derulează într-un anumit ritm, pentru că banii alocaţi nu sunt suficienţi şi atunci când a început acest program de reabilitare as infrastructurii de irigaţii, în 2017, sigur, s-a făcut o lege care spunea că trebuie cheltuit un miliard de euro în 4 ani pentru a reabilita sistemul de irigaţii care să deservească o suprafaţă de un milion de hectare. S-au alocat în primii 3 ani 526 de milioane, respectiv 170 şi ceva de milioane pe an – foarte puţin. Anul trecut şi anul ăsta am dat mai mult, 300 de milioane, tot puţin faţă de cât ar fi fost necesar”, a mai spus Adrian Oros.

Ministrul agriculturii spune că poartă discuții atât cu investitorii privați, cât și cu companiile de stat care activează în domeniul energiei, ca să monteze panouri solare pe suprafața canalelor de irigații.

”Eu am încercat să prind aceste lucrări de irigaţii în PNRR pentru că avem nevoie de sume mai consistente şi investite cât mai urgent. Noi continuăm să căutăm resurse, am lansat şi o invitaţie către cei care vor să vină într-un parteneriat public privat cu noi, pentru că am observat că în ultima perioadă tot mai multă lume – şi aici mă refer şi la investitori privaţi, dar şi la companiile de stat care activează în domeniul energiei verzi cumpără terenuri ca să monteze acele panouri solare. I-am invitat să monteze acele panouri solare pe suprafaţa canalelor noastre – sunt diverse soluţii. Am avut întâlniri cu foarte multe entităţi care se ocupă cu așa ceva și în contrapartidă să repare, pe banii lor și pe soluțiile noastre, să repare aceste canale de irigații”, a subliniat Adrian Oros la Radio România Actualități.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole