29 iulie 2021 - 05:19

Adrian Oros: „Toti cei care vor suferi pagube din cauza secetei vor primi despagubiri”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost în vizită în zona Dobrogei pentru a analiza situația culturilor vegetale. Adrian Oros a constatat că suprafețele neirigate sunt puternic afectate și a asigurat fermierii că vor primi despăgubiri în urma unor evaluări a pagubelor de către comitetele pentru situații de urgență.

„Trecem printr-o perioadă dificilă. Dincolo de efectele epidemiei de Coronavirus, ne confruntăm cu o secetă puternică în multe regiuni ale țării. Am vizitat zilele acestea zona Dobrogei și am surprins două realități, zonele irigate au culturi cu o dezvoltare normală pentru această perioadă, în schimb suprafețele neirigate sunt puternic afectate.

Ne preocupăm ca pe toate suprafeţele irigabile să fie apă suficientă. Am alocat bani atât pentru modernizarea infrastructurii principale cât şi pentru extinderea infrastructurii secundare, precum şi pentru plata apei şi a curentului până la stațiile de punere sub presiune. Îi îndrumăm pe fermieri să încheie contracte pentru ca apa să ajungă la culturi!

Deși in ultimii ani pierderile datorate secetei nu au fost despăgubite, i-am asigurat pe fermieri că toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta vor primi despăgubiri pentru că aşa e normal. Comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor evalua dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai obiectivă, iar fermierii să fie despăgubiți corect!”, a scris ministrul Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

Comentariile fermierilor nu au încetat să apară la postarea ministrului. Unii au apreciat faptul că s-a deplasat pe terenurile agricole pentru a evalua situația, alții au spus că ar trebui să se treacă la măsuri concrete și să se modernizeze sistemele de irigații.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros s-a întâlnit și cu autoritățile din județul Constanța care au semnalat starea gravă a culturilor, cauzată de seceta puternică din ultima perioadă.