Adrian Oros: Terenurile ajung la străini pentru că le vând românii. Acest lucru nu poate fi oprit

Terenurile agricole din România care ajung în proprietatea străinilor reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă, iar fermierii autohtoni se plâng constant de acest lucru. Cu toate acestea, se pare că fenomenul nu poate fi oprit, în ciuda modificărilor legislative din ultima vreme.

Într-o conferință de presă susținută recent, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a spus că terenurile agricole ajung la străini pentru că românii le vând de bunăvoie. Potrivit oficialului, acest fenomen este greu de împiedicat, pentru că, în ciuda oricărui efort făcut de autorități, piața este una liberă, iar cei care fac astfel de tranzacții vor găsi mereu căile legale să le realizeze.

”Poziționarea aceea că se vinde pământul străinilor, acest lucru se întâmplă tot timpul, pentru că îl vând românii. Deci românii vând pământul străinilor. Sunt societăți comerciale care cumpără teren, iar acele societăți comerciale sunt preluate de alte societăți comerciale care au acționariat străin. Acest lucru se întâmplă, nu poate fi oprit. În Franța, care are încă din anii 1960 o autoritate care încerca să controleze ambele aspecte, și deținerea terenului și munca terenului, au putut controla doar persoanele fizice. În momentul în care tranzacțiile au început să se facă pe persoane juridice, nici în Franța nu s-a mai putut opri acest lucru”, a precizat Adrian Oros.

Potrivit șefului MADR, nici legea vânzării terenurilor agricole intrată în vigoare la sfârșitul anului trecut nu a îmbunătățit situația. Mai mult, oficialul susține că noua lege a oprit complet tranzacțiile, fiind 74.000 de tranzacții care au fost blocate la intrarea ei în vigoare.

Oros susține că o posibilă soluție pentru rezolvarea problemei vânzării terenurilor către străini ar fi ca statul să devină preemptor de gradul II. Nici aceasta, însă, nu este lipsită de probleme, pentru că statul s-a dovedit a nu fi capabil să gestioneze cun trebuie terenurile pe care le are în proprietate de-a lungul timpului.

”Dacă într-adevăr vrem să oprim acest lucru, sunt două soluții. Statul să devină preemptor de gradul II, și cumpără toate terenurile care sunt scoase pe piață și nu le cumpără rudele de gradul I. Dar cine să le administreze? ADS? ADS are 310.000 hectare, din care intabulate sunt 110.000 hectare. 200.000 de hectare nu sunt intabulate, iar ADS a concesionat de-a lungul timpului pe redevențe ridicole. Deci iată că ADS nu este un bun gospodar”, a mai explicat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole