13 aprilie 2021 - 15:56

Adrian Oros: „Statul, atunci cand intervine, de multe ori incurca”.

Romania este cea mai birocratizata tara din Europa in ceea ce priveste administrarea agriculturii. 14.600 de bugetari se ocupa, la nivel national, de un domeniu care este “eminamente privat”. Este constatarea ministrului Agriculturii, care a mai venit cu o concluzie, spusa in multe cuvinte:

”Este nevoie de aparitia Camerelor Agricole ca structuri independente care sa ajute la rezolvarea problemelor celor din acest domeniu, pentru ca statul, atunci cand intervine, de multe ori incurca”.

Legat de subiectele prezentate mai sus, iata declaratia integrala a jupanului de la MADR, facuta intr-o conferinta de presa la Pitesti:

“Eu am spus ca suntem 14.600 de bugetari, atatia suntem care gestionam o agricultura care este eminamente privata. Din acest punct de vedere, cred ca suntem tara cea mai birocratica, eu ma refer doar la agricultura, nu-mi dau cu parerea in alte domenii. Dar sa ai 14.600 de oameni care gestioneaza, de la stat, o activitate eminamente privata, mie mi se pare un pic mult in anii 2020. Tocmai de aceea eu am militat si voi milita pentru aparitia Camerelor Agricole. In toata Europa exista aceste Camere Agricole care sunt niste entitati private care reprezinta cu adevarat interesele fermierilor dintr-o anumita zona si care nu numai ca reprezinta interesele, dar rezolva foarte multe probleme de ecosistem, probleme de relatii intre fermieri, probleme pe care statul prin institutiile sale, prin oamenii pe care ii are niciodata nu le poate rezolva, de multe ori le incurca. Statul trebuie sa ramana arbitru. Statul daca si fluiera si incearca sa si apere sau sa dea penalty-ul de multe ori greseste.”

Cat despre infiintarea Camerelor Agricole, considerate o prioritate, se va discuta dupa o alta prioritate…alegerile politice.