Adrian Oros: „Sistemul de irigatii poate fi refacut in cel putin 10 ani”

În contextul secetei care a afectat circa 50% din totalul recoltei din România, s-a reliefat una dintre principalele probleme ale sectorului, și anume sistemul de irigații. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a oferit informații despre refacerea unui sistem de irigații performant în România care va avea nevoie de cel puțin 6 miliarde de euro și un timp de 10 ani.

„Ar dura cel puțin 10 ani să facem un sistem de irigații foarte bun, foarte inteligent, să nu împingem apa de la vale la deal, să nu consumăm curent foarte mult. Să facem lucrări foarte bune. Ar trebui 5-6 miliarde de euro alocați foarte repede. Până acum s-au alocat 100 milioane de lei pe an. Trebuie să ne gândim foarte serios pentru a avea sistem de irigații performant”, a declarat Adrian Oros.

Potrivit oficialului, avem peste 1.2 milioane de hectare afacetate de secetă, în proporție de 30%. Tot ce înseamnă grâu, orz, rapiță, credem că aproximativ 50% din suprafața însămânțată din toamnă va fi afectată de seceta extremă. Aproximativ 2.9 milioane hectare au fost însămânțate. Sunt compromise 1.3 milioane, 1.4 milioane din culturile din toamnă, cultura mare. „Pe termen lung trebuie făcute 2 lucruri, să creștem și să accelerăm reabilitarea infrastructurii de irigații și în zonele care n-au fost irigate niciodată să se construiască noi rețele de irigații”, a explicat Oros la postul de televziune Digi 24.

Totodată, Oros le sugerează fermierilor să-și asigure recolta, cu ajutorul Guvernului. Până atunci, fermierii vor primi bani pentru paguba creată de secetă, după 15 iunie 2020. „Încurajăm fermierii ca pentru fenomenele meteorologice nefavorabile să-și facă asigurări. Noi plătim 70% din poliția de asigurare, prin bani europeni, ca să-i încurajăm să fie acoperiți din acest punct de vedere. N-avem o sumă totală, am vrut să vedem care e suprafața calamitată, care e gradul de calamitare. Vom înștiința fermierii despre banii pe care îi vor primi, până în 15 iunie vom avea datele centralizate”, a concluzionat Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole