21 aprilie 2021 - 02:57

Adrian Oros: Sistemul antigrindina este in perfecta stare de functionare

Sistemul de rachete antigrindină este în perfectă stare de funcționare, iar lansarea rachetelor nu este una haotică, susține ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. Reacția șefului MADR vine la scurt timp după ce reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) s-au plâns că sistemul anti-grindină alungă precipitațiile și provoacă secetă, amenințând cu proteste de amploare dacă Ministerul Agriculturii nu ia măsuri în acest sens.

“Sistemul are nişte reguli foarte simple, este un sistem semi-militarizat. Este o monitorizare, atât din partea celor care operează, cât şi din partea ministerului şi a agenţiei naţionale antigrindină şi toate aceste date sunt stocate şi avem posibilitatea să analizăm după ce s-a întâmplat, cu ani în urmă, tot ceea ce se procesează, comenzile şi efectele lor, astfel încât comenzile de lansare a rachetelor să nu fie haotice şi să nu reducă precipitaţiile”, a declarat ministrul agriculturii la un post de televiziune.

Potrivit șefului de la Agricultură, în afară de reclamațiile venite din județul Prahova, restul fermierilor sunt mulțumiți de funcționarea sistemului, ba chiar au cerut extinderea lui. În județul Vrancea, fermierii au cerut încă 8 puncte de lansare suplimentare, pentru a acoperi toată raza județului, spune ministrul.

De altfel, planurile actuale ale MADR includ extinderea sistemului antigrindină astfel încât, în 2024, întreaga suprafață agricolă a României să fie protejată de aceste rachete.

Oros a mai subliniat că sistemul de rachete antigrindină a fost verificat în repetate rânduri, pentru a se asigura funcționarea optimă a acestuia, reiterând, în același timp, că toți fermierii afectați de seceta din acest an vor primi despăgubirile promise.