17 septembrie 2021 - 16:15

Adrian Oros: ”Produsele procesate vor fi scoase din lista celor suspendate la export”

Produsele procesate incluse pe lista produselor agroalimentare pentru care a fost interzis exportul pe perioada stării de urgenţă ar putea fi eliminate la începutul săptămânii viitoare, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

“O să corectăm partea această din ordonanţă (Ordonanţa militară nr.8), putem modifica anexa, dacă efectul nu este cel scontat. Noi am stopat exporturile pentru cereale şi produse agroalimentare pentru a ne asigura că sunt suficiente stocuri pentru populaţie, dar, repet, interdicţia se referă doar la spaţiul extracomunitar. O să vedem care este impactul până luni (13 aprilie n.r.) şi o să dăm o altă ordonanţă prin care o să scoatem din listă, eventual, punctul 11, care conţine produse procesate. Săptămânal putem corecta câte ceva, în funcţie de evoluţia stocurilor. Vrem să monitorizăm foarte atent, astfel încât tot ce ne trebuie să rămână în ţară”, a explicat Oros.

Ministrul Agriculturii a precizat că unii agenţi economici au fost afectaţi de sistarea exporturilor de cereale, dar, în funcţie de contractele ferme de export pe care le aveau în derulare şi de dimensiunea pierderilor, aceştia ar putea fi despăgubiţi.

“Cu siguranţă că unii agenţi economici au fost afectaţi, mai ales traderii. Ne interesează şi acest lucru, dar în primul rând ne interesează să fim siguri că există alimente de bază în România. Pe cei care au fost afectaţi o să încercăm să-i despăgubim. Vom vedea câţi dintre ei au avut contracte ferme de export, pentru că până acum nu am avut această evidenţă. Luni o să avem exact dimensiunea pierderilor acestor companii, care sunt companiile, care este volumul de marfă, dacă sunt probleme că au întârziat două-trei zile, iar dacă lucrurile sunt foarte grave o să dăm drumul. Până acum noi nu am avut siguranţa că datele pe care le primeam de la agenţii economici, atunci când ceream aceste date, pentru a face o monitorizare erau cele corecte şi nici nu era o prevedere legală care îi obliga. Noi ne-am bazat pe buna credinţă a agenţilor economici. O să vedem evoluţia stocurilor şi în funcţie de acest lucru vom lua decizia care dintre produse vor dispărea de pe această anexă. Noi trebuie să ne asigurăm că există rezerve suficiente pentru populaţie şi pentru furajele animalelor până la noua recoltă”, a explicat ministrul Agriculturii.

În context, preşedintele preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu, a susţinut că interzicerea exporturilor de cereale şi de produse de brutărie şi patiserie afectează industria şi mediul de afaceri prin anularea unor contracte pe pieţe câştigate cu greu în ani de zile.

“Noi nu am dorit oprirea exportului de cereale în aceste condiţii. Contractele care sunt încheiate şi în derulare trebuie să rămână, pentru că traderii au pierderi masive. Noi am dorit să avem siguranţă că ne ajunge grâul până la noua recoltă, pentru că a crescut consumul. S-au mâncat 50.000 de tone şi 70.000 de tone în plus în lunile martie şi aprilie şi probabil şi în luna mai va fi la fel, şi era un pericol să rămânem fără grâu, însă se putea scoate grâu de la rezerva de stat, aşa cum se face în fiecare an, dat fie cu împrumut, contra-cost, sau pentru reîmprospătare. Şi anul trecut s-au scos 150.000 de tone de grâu de la rezervă, dar acum s-a ales această cale (OM nr. 8.). Noi pierdem nişte pieţe anulând contracte, pieţe pe care am muncit 10 ani să le câştigăm, aşa cum este Egipt. Noi tot reproşăm că importăm aluaturi congelate şi exportăm grâu, nu exportăm produse procesate”, a declarat pentru AGERPRES Aurel Popescu.