8 decembrie 2021 - 15:04

Adrian Oros: Peste 30.000 hectare de culturi afectate de inundații și grindină

Deși sectorul vegetal românesc avea mare nevoie de precipitații anul acesta, în unele zone din țară, cantitățile mari de apă au afectat grav culturile agricole. Potrivit datelor prezentate de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, într-o emisiune la TVR1, aproximativ 36.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de inundații și grindină în ultima perioadă

”Anul acesta, producțiile estimate de către fermieri sunt producții record, datorită faptului că a plouat. Cu siguranță că sunt zone în țară care sunt afectate. Noi avem o statistică: 28.000 de hectare din cele 2 milioane de hectare de culturi au fost afectate de inundații, furtuni și precipitații puternice și încă 8.000 de hectare de culturi au fost afectate de grindină. Pe cealaltă suprafață, culturile arată foarte bine, iar previziunile spun că recolta va fi una foarte mare”, a subliniat Oros.

În ciuda vremii care a provocat probleme în unele zone, estimările privind producția arată, în continuare, foarte bine, susține șeful MADR. Recolta de grâu așteptată de țara noastră în 2021 este de peste 9,5 milioane de tone. Cu toate acestea, șansele ca pâinea să se scumpească sunt destul de mari, din cauza scumpirii energiei și a altor factori.

”Eu nu aș alerta populația. Producțiile vor fi foarte mari. Cu siguranță că ceea ce se întâmplă în unele zone din cauza precipitațiilor abundente fac ca recoltatul să fie îngreunat, iar în unele zone producțiile să fie ușor depreciate și să intre în zona grâului furajer. Dar estimările sunt de peste 9,5 milioane tone de grâu”, a mai spus Oros.