14 mai 2021 - 13:32

Adrian Oros, lamuriri in privinta scandalului Bancii de Gene de la Buzau

Ministrul Agriculturii, Necita-Adrian Oros, rupe tăcerea în scandalul Băncii de Gene de la Buzău. Prezent în direct la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” moderată de Ovidiu Ghinea, șeful MADR a venit cu lămuiri legate de situația Băncii de Gene.

”Până în 2018, exista o Bancă de Gene, care există și acum, la Suceava – o Bancă de Gene care funcționează de ani de zile, recunoscută, care lucrează din ceea ce îmi spun cei de acolo undeva la 30-35% din capacitate și care era de interes strategic și conectată la toate instituțiile europene. În 2018, această Bancă a fost trecută, în opinia mea intenționat, de la Ministerul Agiculturii către ASAS (Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” n.r.), ca la câteva luni de zile să vină cei de la MADR de atunci și să spună că vor face o Bancă strategică, pentru că nu avem.

Această Bancă de Gene care s-a creat este doar un HG (hotărâre de Guvern n.r.), o bucată de hârtie. (…) Domnul Vînătoru nu era directorul Băncii de Gene, era angajat al Stațiunii Legumicole, unde a lucrat ani de zile și a făcut performanță, și era detașat să se ocupe de Bancă. Deci nu a fost demis, ci i s-a încetat delegarea. Domnul Chesnoiu a fost detașat și el, la fel, să vină cu un program. El trebuia să îl ajute în acest sens pe domnul Vînătoru”, a precizat Adria Oros în direct la AGRO TV.

În legătură cu pașii care vor fi urmați în peioada următoare pentru clarificarea situației, șeful MADR a făcut următoarele precizări.

”Eu, împreună cu cei de la ASAS și cu specialiștii din cele patru Uiversități din țară, vom face o întâlire în care vom stabili ce ar trebui să facă aceste Bănci de Gene și dacă mai este nevoie de altă Bancă în afară de cea de la Suceava, care este recunoscută și face treabă. Dacă dânșii o să-mi spună că este suficientă pentru România o singură Bancă de Gene, va rămâne cea de la Suceava, care exită și care funcționează”, a subliniat Adrian Oros.

”Mie mi s-a părut forțată și total neavenită prima mișcare, adică să dai la o parte ceva ce funcționează, ca să creezi o altă nevoie. Sigur, atunci nu sa făcut mare tam-tam, când a fost dată de-o parte Banca de Gene care chiar exista. În schimb, sa făcut mare tam-tam când eu am încetat delegarea domnului Vînătoru de la o Bancă de Gene care nu există decât pe hârtie. (…) Eu nu-l cunosc pe domnul Vînătoru, cu siguranță este un personaj pozitiv, un cercetător, iar eu nu am avut nicio problemă cu domnia sa ca persoană, ci cu acea enitate care era doar pe hârtie”, a mai adăugat șeful MADR.