„Vom despăgubi pe toţi cei care au avut pierderi din cauza acestei secete, care, spun specialiştii, nu a mai fost întâlnită în ultimii 40-50 de ani. Echipele care constată dimensiunea pagubelor lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica, astfel încât, până pe 15 iunie, să fie centralizate toate datele privind suprafeţele, culturile şi locaţiile acestora, pentru a gândi o schemă de sprijin pentru despăgubiri. Ei nu au mai fost despăgubiţi în ultimii zece ani niciodată pentru secetă”, a declarat ministrul Adrian Oros, adăugând că sumele acordate ca despăgubire vor fi considerabile, fără să menționeze care va fi valoarea acestora.

Potrivit presei locale, în Bihor suprafaţa calamitată a fost de circa 3.500 hectare din cele 300.000 de hectare de teren arabil, celel mai afectate zone fiind Nojorid, Giriş, Toboliu, Cefa şi Sântandrei. Ministrul Adrian Oros a precizat că s-a identificat o sumă importantă la Ministerul Economiei cu care se vor ajuta fermierii să-şi cumpere echipamente pentru udare. Totodată, s-a identificat o sumă de 50 de milioane de euro, din programul POCU, care va fi folosită pentru sprijinirea fermierilor care angajează muncitori sezonieri şi zilieri.

„Avem posibilitatea să oferim despăgubiri sub formă de sumă forfetară de până la 5.000 euro fermierilor, respectiv de până la 50.000 euro procesatorilor, din bani europeni neutilizaţi”, a mai menționat ministrul Agriculturii. Suma totală ce poate fi folosită este de 80 milioane euro. În ce priveşte programul de irigaţii, ministrul Agriculturii a declarat că acel program „mult trâmbiţat” anii trecuţi care trebuia să reabiliteze toată infrastructura veche făcută până în anul 1990 şi care ar fi trebuit să deservească două milioane de hectare, s-a dovedit în martie că se pot iriga doar 320.000 de hectare.

„Deşi domnul Daea spunea că mi-a dat la cheie o suprafaţă irigabilă de 840.000 de hectare, se irigă în mod real pe 320.000 de ha”, susține Oros, care promite că „vom face un sistem de irigații altfel”. „Trebuie să folosim mai inteligent rețeaua hidrografică a României”, a mai afirmat Adrian Oros, citat de crisana.ro.

Pe pagina sa de Facebook, Adrian Oros a scris că a fost ân vizită și la un centru de testare a diferitor soiuri de plante pentru obținerea unor producții mari. „Am ținut să ajung și la Centrul pentru Testarea Soiurilor din localitatea Inand, unul dintre centrele reprezentative ale I.S.T.I.S(Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor). Activitatea centrului contribuie la implementarea planurilor tematice în vederea testării soiurilor de: cereale păioase, floarea-soarelui, porumb, soia, mazăre, in, lupin și rapiță. Durata de testare a unui soi nou este de 2 ani (două cicluri vegetale), unde se urmărește evoluția soiului/hibridului pe toată perioada evoluției acestuia, de la semănat și până la recoltat. Printr-o testare riguroasă a noilor creații vegetale și a înregistrării în Catalogul oficial doar a soiurilor valoroase, cu rezistență la condițiile climatice nefavorabile, la boli și dăunători, se oferă producătorilor agricoli un avantaj pentru obținerea unor producții mari!”, a scris ministrul Agriculturii.