Adrian Oros face apel la idei pentru urmatorul program PNDR. Care sunt prioritatile?

„Este nevoie de o mai bună integrare a producătorilor pe piață și la nivelul lanțurilor de comercializare pentru a asigura accesul consumatorilor la produse sigure, la prețuri corecte”, a afirmat Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul unei conferințe live dedicate agriculturii românești. Oficialul susține că s-au făcut pași importanți prin PNDR 2014-2020, care a favorizat dezvoltarea formelor asociative într-un anumit grad, dar aceștia nu sunt suficienți. Este nevoie ca în următorul program strategic să reorientăm investițiile în așa fel încât să avem o mai bună infrastructură și conectivitate.

Ministrul a prezentat, cu argumente, câteva priorități ale Agriculturii:

  • Sprijinirea și consolidarea mediului asociativ. ”Cooperativele pot rezolva multe probleme ale celor mici care produc, dar nu știu să vândă”.

  • Promovarea Camerelor agricole. ”Suntem singura țară în care situația e gestionată de o instituție publică”.

  • Simplificarea procedurilor de accesare a măsurilor de sprijin. ”S-a văzut că se poate cu APIA. Încurajăm depozitarea și procesarea, să nu mai exportăm materii  prime”.

  • Dezvoltarea învățământului agricol. ”Se simte lipsa acută a celor care știu să facă. Cercetarea trebuie să fie aplicată și conectată la nevoile procesatorilor și agricultorilor”.

  • Un program de management al apei. ”Nu doar la irigații, ci lucrări de prevenire a deșertificării și lucrări de menținere a apei în sol”

În cadrul conferinței cu tema resetării agriculturii românești, Adrian Oros a făcut un apel: „Dezbaterile legate de următorul PNDR nu s-au terminat, am început discuțiile în noiembrie, am cerut opinii și idei ca să scriem un program bun, să nu mai spunem peste 7 ani că produsele noastre nu sunt competitive”. La evenimentul organizat online de către cursdeguvernare.ro au participat producători, cooperative și asociații, oficiali și decidenți în privința politicilor publice  au discutat problemele și au răspuns întrebărilor privind cele mai bune soluții pentru valorizarea producției agricole locale în cadrul conferinței .

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole