Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a oferit declarații legat de secetă, irigații și măsurile de sprijin gândite pentru fermieri, dar și despre verificarea corectă pe teren, întrucât s-au raportat suprafețe calamitate mai mari decat cele însămânțate în toamnă. Potrivit oficialului, suprafața irigată în prezent este de 322.032 ha, iar apa este introdusă pe canale pe o lungime de 2355 de km. În ceea ce privește procesele verbale de constatare a pagubelor din înștiințări făcute de către fermieri sunt 1,6 milioane hectare calamitate. Până în prezent, 25 mai 2020, au fost verificate 941.000 ha.
APEL: „Suprafețele consemnate calamitate depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate”
Oros a solicitat verificări atente în teren, în urma unor raportări exagerate de terenuri calamitate. „Vreau să fac un apel aici și la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din aceste comisii de constatare, pentru că în unele județe suprafețele consemnate calamitate se apropie sau chiar depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate. Fie în toamnă s-au raportat greșit acele suprafețe, fie echipele care constată și consemnează în procesele verbale nu își fac întotdeauna treaba. Vreau să fac acest apel, pentru că noi vrem să îi despăgubim pe toți cei care sunt afectați, dar datele după care calculăm și vom face aceste despăgubiri trebuie să fie niște date reale”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Minstrul a menționat că echipele de constatare a dimensiunii pagubelor lucrează în continuu, inclusiv sâmbăta și duminica, pentru că la finele lunii mai procesele verbale să fie încheiate, iar până în 15 iunie să fie prezentate sintezele pe județe, pe comune, pe parcele, astfel încât să se știe cum anume MADR va face despăgubirile.
MADR a gândit o schemă de sprijin pentru ca fermierii să-și cumpere echipamente de udare
Legat de fenomenul de secetă și posibilitatea de a iriga, Adrian Oros a declarat că echipa MADR a constatat că sunt fermieri în zone în care există infrastructură principală care a fost reabilitată, dar nu au reușit să irige datorită lipsei echipamentelor de udare. Prin urmare, împreună cu Ministerul Economiei, MADR a gândit o schemă de sprijin pentru ca fermierii să-și cumpere echipamente de udare, în așa fel încât toți cei care se află în zona în care se poate iriga, să aibă posibilitatea să facă acest lucru. Ministrul a mai vorbit despre irigații inteligente, folosind caderea de apă și reducerea consumului energetic prin pompare.
Se va suplimenta cu 10% alocările financiare
De asemenea, Adrian Oros a declarat că se va suplimenta cu 10% alocările financiare pentru programul Național de Reabilitare a Infrastructurii Principale, în acest an. „Vreau să vă reamintesc că în primii trei ani s-a investit 110 milioane euro. Anul acesta noi am alocat 50 de milioane de euro și vrem să suplimentăm cu încă 10% ca să finalizăm încă 11 obiective de investiții în așa fel încât să acoperim încă 200.000 de hectare irigate la finele acestui an”, a transmis oficialul.