Legea vânzării terenurilor agricole a provocat o întreagă ”telenovelă” în piața românească în ultimele luni. Practic, după intrarea în vigoare a noii legi, la sfârșitul anului trecut, toate tranzacțiile au fost blocate, pentru că nu existau normele de aplicare a legii. Atunci, Guvernul a rezolvat situația printr-o Ordonanță de Urgență, însă problemele generate de această lege persistă, iar obiectivele pentru care ea a fost creată par să nu fie atinse.
În acest context, un grup de senatori PNL, printre care se află și ministrul agriculturii, Adrian Oros, au inițiat o propunere legislativă prin care să modifice legea vânzării terenurilor agricole. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a întrebat pe șeful MADR care sunt motivele care stau în spatele acestei inițiative. Iată răspunsul lui Adrian Oros:
”Anul trecut, prin noiembrie, a fost dată acea lege care a blocat toate tranzacțiile. Țin minte că am primit multe jalbe, și scrise, și telefonice, că de ce am blocat tranzacțiile. Au fost zeci de mii de tranzacții unde și cumpărătorii, și vânzătorii, și mijlocitorii lor, erau supărați pe Guvern, dar legea n-a făcut-o Guvernul. Ce am putut să facem atunci a fost să dăm o Ordonanță de Urgență în care să spunem că normele de aplicare a legii și procedurile se fac după legea veche pentru toate tranzacțiile inițiate înainte de apariția legii, iar doar cele inițiate după apariția legii să se facă după noua procedură. (…) Legea, așa cum este ea, este impracticabilă”, a explicat Oros.
Potrivit șefului de la Agricultură, o consecință imediată a intrării în vigoare a noii legi a fost scăderea bruscă a prețului terenurilor agricole, ceea ce a provocat mari nemulțumiri în rândul celor care voiau să le vândă. Mai mult, legea nu rezolva cele două obiective principale pe care trebuia să le rezolve, susține Oros.
”Cei mai vehemenți au fost vânzătorii, care au spus că Guvernul încearcă să-i împiedice să-și vândă terenurile. În momentul când s-a blocat totul, prima reacție a fost că a scăzut brusc prețul terenurilor, iar ei, cei care voiau să vândă, s-au simțit afectați și au spus că a fost făcut intenționat acest lucru, doar ca să scadă prețul. (…) Declarativ, legea urmărea două lucruri: să se evite specula și să se îngreuneze accesul străinilor la terenuri. Or noi știm cu toții că acest lucru nu se poate întâmpla. Întotdeauna, străinii au putut să cumpere pe persoană juridică, iar din 2014 au putut cumpăra și pe persoană fizică. Singura modalitate de a opri cumva această pornire a unor fonduri de investiții străine era de a plafona suprafața pe care o poate deține un proprietar. Altfel nu se poate opri, pentru că ei cumpără prin intermediari români, după care preiau firma. Deci tot prin intermediul unor compatrioți de-ai noștri se întâmplă lucrurile”, a mai precizat ministrul agriculturii.