5 august 2021 - 07:50

Adrian Oros: „Daca trece criza pot sa inceapa iar razboiul comercial, dar pana atunci trebuie sa-si dea mana”

Pandemia declanșată de noul coronavirus COVID-19 la nivel mondial a afectat mai multe linii de producţie și a dus la diminuarea anumitor stocuri de produse. Astfel, preţurile au crescut brusc la aproape toate produsele de bază. Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș, a declarat că a fost declanșată o acțiune de monitorizare a prețurilor la produsele agroalimentar în majoritatea lanțurilor de magazine. Pentru a rezolva problema prețurilor și a profiturilor, ministrul Agriculturii spune că „Treaba se rezolvă dacă şi producătorul şi procesatorul şi transportatorul şi comerciantul de pe fiecare filieră de produs stă la masă, discută despre acea marjă de profit care trebuie s-o aibă între ei, în fiecare verigă a acestui lanţ şi împreună într-o lună, în două, în trei, să trecem cu toţii peste acest impas”.

Ministrul Agriculturii a declarat că în data de 17 martie, a doua zi după declanşarea stării de urgenţă, preţurile au crescut brusc la aproape toate produsele de bază, dar s-a constatat că în data de 19 şi 24 martie, majoritatea dintre aceste preţuri, mai puţin mărfurile care vin din import, au revenit la valorile iniţiale.

„Asta mă refer la marii retaileri. Nu contest că în anumite magazine de cartier sau în anumite pieţe unii indivizi nu au încercat şi nu au reuşit să facă speculă şi la un moment dat să crească aceste preţuri, dar pe termen lung am constatat că într-o săptămână, chiar dacă la început preţurile au crescut brusc şi au speriat lumea, ele au coborât simţitor din două motive, spunem noi. Este vorba de o schimbare de comportament de aprovizionare, pentru că iniţial la declanşarea crizei toată lumea a alergat şi a făcut stocuri, iar apoi cumpărăturile au devenit din ce în ce mai puţine. În paralel s-au închis şi restaurantele şi fast-food-urile”, a spus Adrian Oros, la Realitatea TV, potrivit Agerpres.ro.

Ministrul Agriculturii a precizat că în prezent există producători de toate categoriile, atât legumicultori cât şi producători de carne care spun că au marfă, au stocuri de marfă şi nimeni nu le mai cere, precizează Agerpres.

“Deci situaţia este paradoxală şi nu este o problemă de producţie sau de aprovizionare, este o problemă de schimbare de comportament a cumpărătorului care, sperăm noi, într-o săptămână – două, să revină la ceea ce a fost iniţial, pentru că, în paralel, noi suntem în legătură continuă cu toate asociaţiile de producători agricoli, de fermieri, de retaileri, şi i-am sfătuit să stea la masă toţi şi să discute despre acest preţ, pentru că dacă statul vine şi plafonează doar preţul la raft, nu rezolvă nimic. În primul rând, vor fi afectaţi producătorii, şi de regulă cei mici, adică producătorii români, ei vor pierde primii. Apoi, vom încuraja piaţa neagră şi specula, iar cei puternici îşi vor face stocuri. Deci nu aşa se rezolvă treaba. Treaba se rezolvă dacă şi producătorul şi procesatorul şi transportatorul şi comerciantul de pe fiecare filieră de produs stă la masă, discută despre acea marjă de profit care trebuie s-o aibă între ei, în fiecare verigă a acestui lanţ şi împreună într-o lună, în două, în trei, să trecem cu toţii peste acest impas. După care, dacă trece criza pot să înceapă iar războiul comercial, dar până atunci trebuie să-şi dea mâna, să aibă un comportament echilibrat, responsabil şi omenos”, a afirmat Adrian Oros.

El a menţionat că au fost făcute grupuri de lucru la minister pentru a vedea care sunt problemele, precizând însă că micii producători trebuie să se unească în aşa fel încât să poată să negocieze inputurile, dar să poată să îşi vândă şi marfa. În ordonanţa numărul trei din 25 martie  a fost inclusă deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole şi deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare, cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție împotriva coronavirusului.