19 octombrie 2021 - 11:07

Adrian Oros, anunț pentru crescătorii de vaci! Ce se întâmplă cu subvenția SCZ

Astăzi, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o întâlnire între reprezentanții asociațiilor profesionale din sectorul bovin și reprezentanții ministerului, printre care ministrul Adrian Oros și secretarul de stat Antal Szabolcs Barabasi. În ciuda cererilor din partea crescătorilor de vaci, se pare că sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) se va acorda și în 2022 în aceleași condiții ca și anul acesta.

”Principalul scop al întâlnirii a fost acela de a stabili condițiile în vederea acordării sprijinului cuplat pentru zootehnie în anul 2022, fiind abordate și alte probleme ale sectorului. Întâlnirea de astăzi a fost necesară întrucât termenul limită pentru notificarea la Comisia Europeană a modalității de acordare a Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) specia bovine pentru anul de tranziție 2022 este 1 august 2021. Pentru anul 2022 condițiile de acordare a SCZ rămân neschimbate față de anul 2021, iar pentru alte probleme ale sectorului se vor mai transmite propuneri scrise”, a transmis Oros pe pagina sa de facebook, la finalul întâlnirii.

De asemenea, ministrul agriculturii le-a mai transmis crescătorilor de vaci că plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT) va continua în următorii doi ani de cerere conform regulilor pe care fermierii le cunosc. Noua dată de referință, respectiv 2018, se va aplica începând cu 2023.

Între participanții de la întâlnirea de la sediul MADR s-au regăsit: reprezentanți ai Asociaţiei Generale a Crescătorilor de Taurine din România – AGCTR, ai Asociaţiei Crescătorilor de Taurine HolsteinRo, ai Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțata Românească” Tip Simmental, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Pentru Carne din România, Asociația Aberdeen Angus Romania, ai Asociației Angus Ro, ai Asociaţiei Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, ai Asociației Crescătorilor de taurine „Brună- Schwyz” Maramureș, ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, ai Cooperativei Agricole „Someș- Arieș”, ai Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin-Bovicoop.