Adrian Oros: Adevarata solutie o reprezinta cooperativele, nu Casa Unirea

Controversele legate de Casa de Comerț Agroalimentar ”Unirea” continuă să fie prezente în spațiul public. Proiectul menit să ajute micii producători să-și comercializeze produsele este văzut cu ochi răi de actuala conducere de la Ministerul Agriculturii, ministrul susținând că proiectul este greșit din punct de vedere conceptual și nu este viabil. Soarta proiectului promovat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, depinde de rezultatele anchetei care are loc în prezent.

”Acolo, la Casa ”Unirea”, am numit un nou AGA (Adunarea generală a acționarilor – n. r.) pentru că toți ceilalți își dăduseră demisia. Din consiliul de administrație a mai rămas doar domnul Minea, deci trebuie refăcut. Sunt o societate comercială, deci ei trebuie să ia decizia legată de ce se va întâmpla acolo. Sigur, în paralel, există acea inițiativă de a recupera milionul dat ca avans pentru a cumpăra un depozit, deși nu era nici în obiectul de activitate, nici în hotărârile consiliului de administrație. Noi trebuie să facem totul ca să recuperăm acești bani. În rest, cei din executiv își desfășoară activitatea în continuare.

Acolo există și o anchetă internă, legată de modul în care a fost achiziționat depozitul, sau în care s-a încercat să fie achiziționat acel depozit, pentru că a fost doar o promisiune de cumpărare prin care ei au pierdut un milion de euro – bani din bugetul Ministerului, dar și modul în care au finanțat campanii și evenimente electorale. Sunt în anchetă și nu vreau să vin cu mai multe precizări până nu se termină acea anchetă”, a precizat Ministrul Agriculturii la briefing-ul de presă susținut astăzi, 12 mai, la sediul MADR.

Acesta a făcut referire și la măsurile alternative care vin în sprijinul micilor producători, care au dificultăți în a-și comercializa produsele, spunând că aceștia trebuie să se asocieze în cooperative.

”Legat de nevoia pentru care a apărut acea Casă ”Unirea”, care a fost deturnată apoi și era și total irealizabilă: noi, în această perioadă de tranziție 2021-2022, vom lansa pe măsura 4.2 depozite de stocare dedicate cooperativelor. Aceasta este soluția realistă, normală și care există în toată Uniunea Europeană. Cei mici, care produc foarte bine și în România, nu reușesc să fie competitivi pentru că nu reușesc să-și procure inputuri la prețuri avantajoase și nu reușesc să-și vândă marfa la prețuri competitive, având acea capacitate de depozitare și de negociere. Sfatul nostru este să acceseze măsuri care stimulează cooperativele, să intre în cooperative, iar noi vom aloca bani în această perioadă de tranziție pentru spații de depozitare și procesare pentru cooperative, în așa fel încât să-i ajutăm direct pe cei care produc, dar nu reușesc să-și vândă produsele. În paralel, facem apel în fiecare zi și către retaileri, dar și către consumatori, să cumpere produse românești. Dacă cumpărăm produse românești, această problemă se rezolvă de la sine în scurt timp”, a subliniat Adrian Oros.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.