Adrian Oros: ”A fost un sport national sa se scrie proiecte care inregistrau pierderi in acvacultura”

Acvacultura și sectorul piscicol românesc par că merg din rău în mai rău. Într-o conferință de presă susținută în județul Iași, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a atras atenția că acest sector nu are subvenție directă, ca alte sectoare din agricultură, și merge pe pierdere. El a explicat că, la nivel european, piscicultorii nici măcar nu sunt considerați producători de hrană.

”Din păcate, asta este situația, nici nu sunt considerați la nivel european producători de hrană. Există o altă autoritate de management care gestionează piscicultura și operațiunile piscicole. Sumele, comparativ cu cele care vin în agricultură, sunt foarte, foarte reduse. În multe state, există ministru separat pentru așa ceva, sigur că în statele unde pescuitul, mai ales pescuitul oceanic, este o activitate importantă, uneori mai importantă decât agricultura acelor state”, a declarat Oros.

Șeful MADR a atras atenția că situația pe care a găsit-o la agenția care se ocupă de piscicultura și acvacultura din România nu e deloc una bună. Potrivit lui, la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) există peste 30.000 hectare de teren sub luciu de apă pe care agenția nu le are în proprietate, iar cei care au încheiat contracte cu ANPA nu pot să aplice pentru proiecte.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că în acest an s-a început procesul de intabulare, iar primele contracte de concesiune vor fi semnate săptămâna viitoare.

”Noi am făcut o estimare, dacă am concesiona toată suprafața, ar veni vreo 10-15 milioane de euro, nu sunt bani foarte mulți, dar sunt ceva pentru ANPA, doar din redevențe, iar cei care sunt beneficiarii acelor contracte ar putea să absoarbă acești bani. Ei în ultima perioadă au fost încurajați prin modul de alocare a acestor măsuri să înregistreze pierderi și nu să facă piscicultură, a fost acea măsura 2.1 prin care ei săracii înregistrau la greu pierderi datorate mai ales cormoranilor ca să primească sume de bani. A fost un sport național să scrie proiecte prin care înregistrau pierderi în loc să scrie proiecte de acvacultură, să absoarbă bani, neavând această posibilitate pentru că nu aveau un contract de concesiune valabil”, a mai declarat Adrian Oros.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole