Vom avea un Plan Național Strategic care reflectă nevoile din teren și interesul național în agricultură, promite ministrul agriculturii, în vreme ce putem spune că discuțiile și negocierile serioase în această chestiune abia acum au început. Adică cam la spartul târgului, știind că nu putem imputa această nerealizare lui Adrian Chesnoiu, ci fostului demnitar Adrian Oros, care mai mult pare a fi făcut act de prezență în fruntea instituției și care acum supraveghează mersul treburilor din Parlament. Indiferent însă de ce a fost, de toate întâlnirile la o cafea la minister cu actorii implicați, de toate declarațiile bombastice din mandatul fostului, România e în urmă cu întocmirea PNS-ului, adică regulamentul agriculturii românești în viitor. Este adevărat că nu e singura țară care nu a trimis documentul cerut de Bruxelles până la 31 decembrie 2021, mai sunt vreo șapte state în aceeași situație, alături de care ne străduim să îndeplinim cererile până în primăvară. Altfel, va fi vai și amar de fondurile europene ce ni se cuvin.
Să ne întoarcem la declarațiile lui Adrian Chesnoiu, venite după o ultimă întâlnire cu fermierii – vreau să transmitem la Bruxelles un Plan Național Strategic pentru perioada 2023-2027 negociat transparent cu toate părțile implicate, care să răspundă așteptărilor fermierilor, a spus ministrul. Și credem că așa va fi, pentru că măcar acum părerile celor din domeniu sunt cu adevărat luate în seamă. Dovada este că la întâlnirea pomenită au fost peste 80 de oameni, care caută împreună o cale potrivită agriculturii. Dar nu sunt singurii, pentru că în perioada următoare sigur astfel de discuții vor avea loc în ritm alert. Și ce s-a discutat, adevărat că online, din cauza pandemiei, și ce putem înțelege? Întâi să ne uităm la cei ce au fost prezenți – experți din Ministerul Agriculturii, AFIR și APIA s-au reunit într-o întâlnire online la care au participat peste 80 de reprezentanți ai asociațiilor de fermieri, ai grupurilor de acțiune locală și ai distribuitorilor de produse agricole. Și ce va fi după astfel de întâlniri? Să consemnăm o promisiune – fermierii și antreprenorii din mediul rural vor accesa fonduri europene începând din 2023 pe baza unor fișe și ghiduri mult simplificate, promit oficialii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Așa să fie, pentru că birocrația românească pare mai încurcată de multe ori decât cea europeană și uite așa rămân măsuri neaccesate și bani necheltuiți.
Să nu uităm că timpul e scurt, România obținând derogare de la Comisia Europeană doar până la 01 martie. Așa că astfel de consultări cu reprezentanții fermierilor pentru prezentarea drafturilor de intervenție aferente PNS 2023-2027 vor continua, în această săptămână, urmând a fi discutate, în zilele următoare, intervențiile în domeniul irigațiilor, intervențiile aferente sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri și înființarea grupurilor de producători din sectorul agricol și pomicol, precum și investițiile în ferme. Și să mai menționăm o declarație a ministrului Adrian Chesnoiu, că doar ministerul e și al dezvoltării rurale – avem șansa să repornim motoarele dezvoltării satului românesc, pentru că aici există un potențial fantastic. În ceea ce privește intervenția LEADER, aceasta va fi separată de intervențiile de la nivel național. LEADER este un instrument care ne permite să ne raportăm la specificul fiecărei zone și de aceea sunt necesare măsuri elaborate în funcție de necesitățile comunităților. De acord, acum mai așteptăm puțin să vedem ce iese bun pentru agricultura românească și satul românesc. Vorba aceea, unde a mers mia, merge și suta, așa că mai putem aștepta, dacă îngăduie și Comisia Europeană…