Adrian Chesnoiu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Fostul ministru al Agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu.

În dosarul instrumentat de procurorii anticorupție, Adrian Chesnoiu este acuzat de patru infracţiuni în legătură cu organizarea unor concursuri, se arată într-un comunicat al DNA remis, miercuri, redacției AgroTV.

„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 544/VIII/3 din 23 iunie 2022nr. 666/VIII/3 din 11 iulie 2022 și nr. 914/VIII/3 din 26 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
* CHESNOIU ADRIAN-IONUȚ, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a:
– 4 (patru) infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și a
– infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
* RĂDUCAN ANDREI-CRISTIAN, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite,
* SANDU AUREL, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
COROBEA MIHAI-COSMIN, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
* PÂRV MIHAI, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad,
* LĂSCAIE CĂTĂLIN IONUȚ, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid
Fiecare dintre aceștia cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite”, se arată în comunicatul DNA.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii anticorupţie au reținut că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Adrian Ionuţ Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei-Cristian Răducan (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

Potrivit anchetatorilor, subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidaţii „agreaţi”, respectiv Aurel Sandu, Mihai-Cosmin Corobea, Mihai Pârv şi Cătălin Ionuţ Lăscaie.

Procurorii menţionează că după, primirea subiectelor şi promovarea probei scrise, inculpatul Cătălin Ionuţ Lăscaie ar fi fost respins la proba interviului, în timp ce, la intervenţia directă a ministrului Adrian Chesnoiu, în cazul candidatului Aurel Sandu, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze în condiţiile în care acesta nu obţinuse un punctaj corespunzător.

„Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând, în perioada ocupării funcţiei, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, se arată în rechizitoriu.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcţia de şef serviciu, informează procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, în cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziţie de către Adrian Chesnoiu.
„Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se mai precizează în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole