20 mai 2022 - 07:20

Adrian Chesnoiu, anunț privind ajutorul pentru îngrășăminte!

Fermierii care așteaptă un ajutor din partea statului pentru achiziția îngrășămintelor necesare pentru culturile agricole mai au de așteptat, cel puțin până în luna martie.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, în direct la AGRO TV în emisiunea ”Agricultura la Raport”, statele membre UE nu au voie să intervină în mod direct cu scheme de ajutor pentru prețul îngrășămintelor. O posibilă schimbare în acest sens ar putea să vină nu mai devreme de luna martie, dacă Comisia Europeană va decide să aprobe un astfel de mecanism.

”Nu putem interveni în mod direct pe prețul îngrășămintelor. Pe 21 februarie voi fi la Bruxelles. Avem aceeași discuție pe care am ridicat-o și în 12 decembrie, când am avut primul consiliu de miniștri la care am participat și am spus că prețurile fertilizanților și ale inputurilor vor impacta mult producția agricolă. Așteptăm o decizie a Comisiei Europene în luna martie, să vedem dacă există marje de intervenție statală, astfel încât să putem să intervenim.

Din analizele pe care le am la dispoziție la minister, cam două treimi din cantitatea totală de îngrășăminte utilizată într-un an agricol este distribuită către fermieri, ceea ce înseamnă că pentru campania de primăvară, stocurile sunt oarecum asigurate. Evident, nu la toți. (…) Prețul la gaze și la energia electrică, așa cum arată, nu cred că vor conduce în perioada imediat următoare la o scădere. Sperăm la o reechilibrare a prețului la gaz natural, când va scădea consumul de gaze în casnic, să poată fi dus către industrie, către cei care produc îngrășăminte, și astfel să se reechilibreze puțin prețul”, a precizat ministrul Chesnoiu în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.