Aditiv furajer revoluționar pentru vaci! Se rezolvă problema emisiilor de metan

vacile de lapte crescatorii de animale aplicatia lucerna

Problema emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră puternic, provenind de la vaci, pare să-și fi găsit rezolvarea.

Potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, statele membre UE au aprobat comercializarea în blocul comunitar a unui aditiv furajer inovator – 3-nitrooxipropanol –, care va contribui în mod semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de care se fac vinovate vacile, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, preluat de AGERPRES.

„Inovarea este esenţială pentru o tranziţie reuşită către un sistem alimentar mai durabil. UE continuă să fie deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte asigurarea siguranţei alimentare, adaptându-se la noi tehnologii care pot face producţia de alimente mai durabilă. Reducerea emisiilor de metan provenind de la ferme este esenţială în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, iar aprobarea de astăzi este un exemplu foarte elocvent de realizări posibile graţie ultimelor inovaţii în agricultură”, a declarat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

Aprobarea produsului vine după ce a fost evaluat riguros de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că este eficace în reducerea emisiilor de metan ale vacilor pentru producţia de lapte. După adoptarea deciziei de către Comisie, preconizată pentru lunile următoare, aditivul furajer va fi primul de acest tip disponibil pe piaţa UE.

Potrivit Comisiei, acest produs inovator va contribui la ecologizarea agriculturii UE şi la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Farm to Fork, estimându-se că va reduce emisiile de metan ale vacilor de lapte cu 20% până la 35%, fără a afecta producţia. Reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară dau asigurări că utilizarea produsului nu reprezintă niciun pericol pentru vaci şi consumatori şi nu afectează calitatea produselor lactate.

Un raport din 2021 al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu a concluzionat că emisiile generate de activitatea de creştere a animalelor constituie aproximativ o treime din emisiile de metan cauzate de om.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.