28 octombrie 2021 - 14:28

Adăpost clandestin de porci, decimat de pesta porcină

Nereguli peste nereguli decoperite de inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară Buzău într-un cartier din municipiul Râmnicu Sărat acolo unde un buzoian deținea un adăpost clandestin de porci. Totul a pornit de la o sesizare venită chiar de la propietarul animalelor care, îngrozit, că-i mor suinele a alertat autoritățile. În urma inspecției, descoperirea a fost uriașă: era vorba despre un adăpost fără documente legale, animale subnutrite și focar de pestă porcină.

16 de porci morți și 10 eutanasiați, într-o gospodărie dintr-un cartier din municipiul Râmnicu Sărat, județul Buzău. Este dezastrul scos la iveală de inspectorii sanitar-veterinari din Buzău în urma unui control la un crescător de porci care, îngrozit că-i mor porcii, a cerut ajutorul autorităților. Însă, la momentul controlului au ieșit la iveală și alte nereguli extrem de grave.

”Când au ajuns membrii echipajului Direcţiei Sanitar Veterinare la faţa locului a fost depistat faptul că 16 dintre cei 26 erau morţi, iar după o evaluare a stării de sănătate a celor 10 porci existenţi în acel adăpost improvizat s-a luat decizia de ucidere a lor. Erau într-o stare de sănătate deplorabilă, foarte slăbiţi, subnutriţi”, a spus Iulian Moca

Practic, spun reprezentanții DSVSA, au fost încălcate toate normele de creștere și comercializare a animalelor.

”Era vorba despre un adăpost clandestin și avem suspiciunea unui focar de pestă porcină. Așteptăm rezultatele testelor trimise astăzi la București. Nu aveau documente sanitar-veterinare, fără examinare prealabilă din partea medicului de liberă practică”, a spus Iulian Moca.

Toate aceste abateri vor fi sancționate, iar dacă se dovedește că morții au murit de virusul pestei porcine , proprietarul nu va primi despăgubiri.

În prezent, în județul Buzău sunt active 13 focare și două suspiciuni.