Acvacultura din Marea Neagră, o mină de aur pentru turci și bulgari, dar nu și pentru români!

Din cauza preţurilor prohibitive impuse de statul român pentru concesionarea luciilor de apă din Marea Neagră, producătorii piscicoli din Delta Dunării spun că nu pot dezvolta sectorul de acvacultură marină.

Directorul executiv al asociaţiei Ro-Pescador, Dragoş Buhai, a declarat, pentru AGERPRES, că, în Marea Neagră, Turcia dezvoltă crescătorii de păstrăv curcubeu cu o producţie totală de aproape 20.000 de tone, iar Bulgaria are în prezent o producţie anuală de aproximativ 3.500 de tone de midii. Păstrăvul curcubeu şi midiile trăiesc şi în apele româneşti ale Mării Negre, însă nu sunt exploatate, potrivit lui Dragoş Buhai.

„Acum, poţi concesiona un luciu de apă în mare, dar este un tarif de circa 1.000 de euro pe hectar, iar dacă ne raportăm la alte state, cum ar fi Franţa, acolo se concesionează cu 99 de euro pe hectar. La noi este o activitate la început şi ar trebui sprijinită cu un tarif mic”, a subliniat Dragoş Buhai pentru AGERPRES.

În opinia directorului executiv al Ro-Pescador, cadrul de concesionare a luciilor de apă din Marea Neagră este rigid ceea ce impune o modificare pentru ca cei interesați de acvacultura marină să aibă acces mai uşor la suprafeţele de apă.

„În prezent, este un cadru destul de rigid. Luciul de apă se poate concesiona doar pentru o perioadă de patru ani, iar ca să accesezi fonduri europene trebuie să deţii zona cel puţin şapte ani. E destul de descurajant”, a conchis Dragoş Buhai.

Potrivit specialistului în acvacultură, bibanul de mare și vongolele sunt alte două specii care ar putea fi crescute în ferme din Marea Neagră, însă investiţiile nu se pot dezvolta fără sprijinul statului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole