Cerea bani de la tinerii fermieri. Agenția de plăți la care acuzele de mită curg gârlă

În perioada în care Seto Andrei, trimis în judecată în două dosare distincte de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău (DNA), era director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bacău, în fapt filiala AFIR în județ, acesta ar fi pretins și primit zeci de mii de euro de la tinerii fermieri.

Conform unei informări a DNA de marți, 6 aprilie 2021, în rechizitoriul în care inculpatul a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată și complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, procurorii Direcției au reținut următoarea stare de fapt: „În calitatea menționată mai sus, inculpatul Seto Andrei ar fi pretins și primit suma totală de 30.000 euro, de la trei persoane (martori în cauză), beneficiare ale unor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, în perioada 2014-2015.

„Suma respectivă reprezenta un sfert (25%) din banii încasați de la OJFIR Bacău, sub formă de finanțare europeană, de către persoanele respective, în cadrul Măsurii 112 «Instalarea tinerilor fermieri» și ar fi fost primită de inculpat pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru «ajutorul» acordat martorilor la aprobarea/soluționarea favorabilă a documentației întocmite în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.

„În același context, în cursul anului 2014, inculpatul Seto Andrei, în aceeași calitate de director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău, ar fi ajutat una dintre cele trei persoane să obțină fonduri europene în cadrul Măsurii 112 (n.r. – tinerii fermieri), pentru proiectul intitulat «Instalarea ca șef de exploatație a tinerei fermiere (…) în ferma apicolă din comuna (…), județul Bacău» în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.

„Conduita inculpatului ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept, de către persoana respectivă, a sumei de 176.980 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului”, se precizează în comunicatul DNA.

De asemenea, potrivit aceluiași documentul al procurorilor, în rechizitoriul în care inculpatul a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru instigare la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2014, inculpatul Seto Andrei, în calitatea menționată mai sus, și în scopul de a obține pentru sine, în mod fraudulos, fonduri europene, ar fi determinat și ajutat o persoană să depună la Grupul de Acțiune Locală «Colinele Tutovei» mai multe înscrisuri false în vederea obținerii, în cadrul Măsurii 112 (n.r. – tinerii fermieri), pentru proiectul intitulat «Instalarea ca șef de exploatație a tinerei fermiere (…) în ferma zootehnică din comuna (…), județul Bacău», a unui sprijin financiar nerambursabil.

„Înscrisurile respective atestau în mod nereal că persoana respectivă ar îndeplini condițiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor. Folosirea acestor documente a avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 lei ce ar fi fost însușită de inculpatul Seto Andrei și de persoana beneficiară a proiectului, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului”, au mai scris procurorii DNA în comunicat.

Cele două dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cele două cauze.

„Menționăm că inculpatul Seto Andrei a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (detalii în comunicatul 560/VIII/3 din 06 iulie 2018).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au ținut să explice procurorii.

În urmă cu aproximativ un an, AFIR anunța că a implementat politica anti-mită în specificul activităţii sale, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), agenţia fiind prima instituţie publică din România care a obţinut din partea Rina Simtex, încă din iunie 2019, certificarea internaţională pentru standardul ISO 37001:2016, specific sistemului de management anti-mită.

„Certificarea ISO 37001:2016 reprezintă un standard de referinţă care asigură un set de bune practici recunoscute la nivel naţional şi internaţional. Sistemul de management implementat la nivelul Agenţiei a permis obţinerea acestui standard de calitate a actului administrativ, care are ca principal obiectiv scăderea continuă a riscurilor privind luarea şi darea de mita, atât în cadrul instituţiei, cât şi în raport cu colaboratorii săi. Acest sistem încurajează şi promovează o cultură instituţională solidă şi instituie un set de reguli şi criterii anti-corupţie clare care să fie respectate în toate activităţile Agenţiei”, se arăta într-un comunicat al AFIR.

Cu toate acestea, potrivit surselor Agro TV care au dorit să-și păstreze anonimatul, după schimbarea responsabilului pentru implementarea strategiei anti-mită din cadrul AFIR, au început să apară și probleme de genul celor sesizate de procurori din ce în ce mai des în ultima perioadă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole