18 ianuarie 2022 - 00:34

Acuze de minciună aduse lui Adrian Oros despre banii PNRR pentru sectorul porcului

Într-o postare pe pagina sa de socializare, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, actualmente fermier, îl acuză de minciună pe actual deținător al portofoliului Agricultură, Adrian Oros, și afirmă că fermele de reproducție din sectorul creșterii porcului nu se regăsesc în Planul Național de Redresare și Rezilienţă (PNRR) trimis de România la Bruxelles.

„Deși a declarat în cadrul Conferinței «Industria cărnii, între realităţile româneşti şi provocările europene», organizată de RFI, luni 19.04.2021, că unul din proiectele incluse în PNRR este cel care va susține reproducția la porc și relansarea fermelor de porcine afectate de pesta porcină africană, în varianta finală a PNRR transmisă Comisiei Europene nu se regăsește nicio mențiune cu privire la acest sector.

„Din același document oficial lipsesc cele 8 centre regionale de colectare legume-fructe, promise de ministrul agriculturii, Adrian Oros, și menționate inclusiv în conferința RFI, dar care au fost eliminate din propunerea transmisă la Bruxelles.

„Ce să cred, că ministrul este prost informat și nu știe ce se întâmplă în ministerul pe care se presupune că îl coordonează sau minte fără jenă fermierii din România (deși nu ar fi prima dată când îi minte)? Domnule Oros, prioritatea dumneavoastră nu este agricultura românească și recunoașteți asta prin gesturile care va trădează… ”, a scris pe Facebook fermierul Botănoiu.

Și Ovidiu Gheorghe, reprezentantul Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, a ținut să comenteze la postare și, în contextul lipsei din PNRR a celor opt depozite regionale, acesta a precizat că, cităm: „Pentru completă informare: rețeaua celor opt depozite regionale este propunerea Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, se referă la toată gama de produse agroalimentare și nu a fost acceptată în PNRR pentru ca ministerul agriculturii nu are ministru în funcție, ci un profesor universitar. Așa că domnul Oros nu a avut capacitatea de a influenta pozitiv decizia ministrului Ghinea”.

„Relansarea creşterii porcului”, în contextul PNRR

În cadrul evenimentului amintit mai sus de Daniel Botănoiu, șeful MADR, Adrian-Nechita Oros, a declarat că suma alocată zootehniei în bugetul PNDR din perioada de tranziţie se ridică la 350 de milioane de euro, dintr-un total de 760 de milioane de euro prevăzut pentru investiţii în exploataţii agricole.

În context, el a precizat că din această sumă se pot finanţa inclusiv fermele de reproducţie.

Față de cele afirmate de Botănoiu, într-adevăr, ministrul de resort a precizat și că a depus inclusiv proiectul privind reproducţia la porci, „relansarea creşterii porcului”, în contextul PNRR.

„În Bugetul PNDR de tranziţie am pus 350 milioane euro din 760 milioane euro pentru zootehnie. De aici se pot finanţa inclusiv fermele de reproducţie. Noi, în paralel, sigur că negociem şi în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR). Este unul dintre proiectele cu care negociem cu Comisia Europeană, dar nu ştim care va fi rezultatul negocierilor, câte dintre proiecte, pentru că fiecare minister ne-am dus cu mai multe proiecte.

„Noi avem proiectul pe care îl considerăm principal, cel legat de irigaţii, de gestionarea apei, dar avem şi acea reţea de depozite pentru produse româneşti – şi avem depus şi proiectul privind reproducţia la porci, relansarea creşterii porcului. Sigur, l-am legat şi de eradicarea pestei porcine africane, pentru că nu poţi să te duci să ceri la Comisia Europeană bani pentru reproducţie şi, în acelaşi timp, ţara este plină de pestă porcină africană.

„În proiect am menţionat că, pe de o parte, vom relansa creşterea porcului prin stimularea reproducţiei în ţară dar, în acelaşi timp, prin înăsprirea regulilor de biosecuritate, ca să reuşim să controlăm această boală. Deci, avem două tentative de finanţare, una prin PNRR, care este în negociere şi cealaltă care este foarte clară în programul naţional de tranziţie unde sunt sume pentru zootehnie – 350 milioane euro în următorii doi ani”, a declarat Oros în cadrul conferinței online.