28 octombrie 2021 - 14:12

Acuzații GRAVE de evaziune pe piața florilor! ”S-au făcut presiuni să tac din gură”

Producătorii de flori din România trec printr-o perioadă extrem de dificilă. Deși în mod normal trebuiau să înregistreze venituri record în această perioadă, pandemia le-a dat peste cap toate planurile, iar pe unii dintre ei i-a pus pe butuci. Mai mult, producătorii adevărați de flori din țara noastră se confruntă și cu samsarii și producătorii falși, care aduc marfă de peste hotare și o vând ca și cum ar fi producție proprie.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți producători de flori pe marginea acestor subiecte. Unul dintre ei este Paul Pușchiță, producător din Timișoara, care ne-a semnalat niște cazuri extrem de grave de evaziune.

”Ne luptăm cu producătorii falși, care au o hârtie că produc flori, dar stau la bloc. Cum Dumnezeu poți să produci flori de la bloc? Nici măcar nu știi cum se plantează o zambilă sau ce boli au. Anul trecut am făcut sesizare la București. Am primit sesizare și presiuni să tac din gură. Deja ne-am săturat până peste cap, ne vine să renunțăm la flori și să ne apucăm de altceva”, ne-a spus producătorul.

Mai mult, se pare că autoritățile închid ochii când vine vorba de aceste nereguli, ba chiar uneori în avantajează pe samsari, în pofida producătorilor de flori adevărați.

”Nu știu de ce se permite să vii în piață cu o hârtie pe care ai procurat-o nu știu cum. În piața Badea Cârțan din Timișoara, suntem doi producători care producem și cel puțin 30 care nu produc. Se duc, iau marfă din Ungaria pe firmă, o trec cum o trec prin vamă și o aduc în piață și ne fac nouă concurență. Se duc afară, iau pe firmă, scad TVA-ul o dată acolo, aruncă hârtia, nu-i controlează nimeni și ne fac nouă concurență. Unde e evaziunea, la noi care muncim? Producem flori de la Revoluție, din tată în fiu, și supraviețuim foarte greu.

Vă mai dau un exemplu: anul trecut, în pandemie, producătorii au stat acasă, iar în piața volantă unde au voie doar producătorii s-a adus marfă din Italia. Un singur producător s-a dus, pentru că avea pile la Poliția Locală. Este bătaie de joc! Sper că cineva ne aude și ne va ajuta”, ne-a mai relatat Paul Pușchiță.