ACUM! Ordin MADR-MAI pentru culturile afectate de secetă! Ce trebuie să facă fermierii

Miniștrii Agriculturii și Internelor au emis marți după-amiază un ordin comun prin care fermierii vor putea să recolteze masa vegetativă din culturile afectate de secetă şi să le schimbe destinaţia, dar şi să primească subvenţiile pe unitatea de suprafaţă.

Ordinul MADR-MAI a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, iar ministrul Petre Daea a organizat în această după-amiază o videoconferință cu instituțiile subordonate ale MADR pentru a le explica oamenilor ce au de făcut.

„Am modificat Ordinul comun și am introdus în corpul lui, la art. 18, modificarea conform căreia (atunci când) fermierii constată că nu mai există perspectiva producției, că planta, practic, a murit, (aceștia) să o recolteze dându-i destinația pe care o consideră necesară, dar să lase în tarlaua respectivă minimum 5% din suprafață cu plantele existente în această fază, în așa fel încât, în momentul constatării de către comisie, să (se) poată găsi proba-martor. De ce acest lucru? Tocmai pentru a nu avea probleme privind acordarea subvenției! Deci, pe de-o parte, fermierul are libertatea să facă ce trebuie – și va face ce trebuie, pentru că sunt banii lui, pregătirea lui, știe mai bine decât no ice se întâmplă la fața locului – și, doi, are și APIA instrumentul legal prin care poate constata și întocmi rapoartele de control, care nu sunt o jucărie, sunt documente care intră în procedure europene ce pot valida plățile pe care dumneavoastră trebuie să le primiți. Iată primul sprijin! Iată că după 24 de ore putem scoate un ordin care să reglementeze această situație! Am avut sprijinul – și i-am mulțumit și îi mai mulțumesc public – ministrului de Interne care a semnat acest ordin pentru a putea fi folosit de către comisiile județene înființate în baza ordinului dat de prefect”, le-a transmis Petre Daea structurilor subordonate MADR din teritoriu, în cadrul videoconferinței.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole