26 mai 2022 - 04:01

ACUM de la AFIR: 12,3 milioane de euro sprijin nerambursabil!

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a dat undă verde la finanțări în valoare totală de 12,3 milioane de euro sprijin nerambursabil pentru proiecte privind procesarea de mazăre, soia sau fasole, se arată într-un comunicat al instituției remis miercuri redacției AgroTV.

AFIR a publicat Raportul de selecție lunar aferent etapei a doua (8 noiembrie – 7 decembrie 2021) a sesiunii de primire proiecte din anul 2021 pentru submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole, componenta de sprijin pentru investiții noi, extindere și modernizare în procesarea/marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase (de exemplu mazărea, soia sau fasolea).

Potrivit reprezentanților AFIR, în urma procesului de evaluare și selecție a cererilor de finanțare, din cele 24 de proiecte depuse în această etapă, 14 proiecte vor primi finanțare în valoare totală de 12,3 milioane de euro. Trei dintre proiectele depuse au fost neconforme, alte cinci proiecte au fost declarate neeligibile pentru finanțare, iar două din totalul de 24 de proiecte depuse au fost retrase de către solicitanți. În această etapă a sesiunii, pragul de calitate a fost de 45 de puncte.

„Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și forme asociative, și de 40% pentru alte întreprinderi. Menționăm că, în cazul investițiilor colective, intensitatea sprijinului a putut fi majorată cu 20%, finanțarea nerambursabilă acordată prin PNDR, fiind astfel de 70% din valoarea totală eligibilă a investitei”, se arată în comunicatul AFIR.

Valoarea fondurilor europene obținute variază în funcție de tipul de beneficiar și de investiție. Astfel, pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/proiect pentru investițiile noi și de 600.000 de euro/proiect pentru modernizare/extindere.

De asemenea, solicitanții constituiți ca întreprinderi mijlocii au putut accesa fonduri în valoare de 1.200.000 de euro/proiect pentru investițiile noi sau de 1.000.000 de euro/proiect pentru modernizare/extindere. Pentru alte întreprinderi și pentru solicitanții constituiți în forme asociative, valoarea sprijinului crește la 1.500.000 de euro/proiect în cazul investițiilor noi permise și la 1.200.000 de euro/proiect pentru modernizare/extindere, precizează reprezentanții AFIR.

Raportul de selecție lunar este un document public și poate fi consultat pe pagina oficială de internet a Agenției, la secțiunea Rapoarte și Liste, accesând www.afir.info>> Rapoarte și liste>> Rapoarte de selecţie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.