Inspectorii sanitar-veterinari au luat decizia suspendării activității la o fermă de porci din Buzău. Este vorba despre o exploatație cu 2000 de capete de suine unde echipele de control au descoperit că nu erau respectate normele sanitar veterinare referitoare la biosecuritate.
Mai exact, activitatea fermei de porci este suspendată de câteva săptămâni, după un control efectuat în luna iunie în urma căruia inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău au descoperit acolo nereguli grave cu privire la măsurile de biosecuritate pe care fiecare fermier este obligat să le respecte tocmai pentru a limita transmiterea bolilor, cea mai gravă fiind pesta porcină africană. Concret, nu erau respectate procedurile în ceea ce fluxurile de personal. De asemenea, inspectorii DSVSA au găsit cadavrele de porci depozitate în alte spații decât cele corespunzătoare, respectiv spații frigorifice.
Pe lângă măsura de suspendare a activității, inspectorii DSVSA au aplicat și o amendă de 10.000 de lei.
Alte controale, alte amenzi
De asemenea, în luna iunie inspectorii DSVSA Buzău au mai aplicat alte trei amenzi, suma totală fiind de încă 7.000 de lei, ca urmare a neregulilor descoperite la alți agenți economici de pe raza județului. În total, în luna iunie au fost făcute 64 de controale în urma controalelor au fost constatate următoarele neconformități: nu sunt amplasate un număr suficient de capcane pentru rozătoare, pe fiecare hală și o schiță cu amplasarea acestora; recoltarea testelor de sanitație după curățarea mecanică și igienizarea halelor de producție, înainte de popularea lor; întreținerea corespunzătoare a aleilor pentru realizarea unei dezinfecții a acestora corespunzătoare și eficiente; actualizarea procedurilor privind realizarea acțiunilor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție; întocmirea unei proceduri privind recoltarea ouălor și livrarea acestora; actualizarea procedurii privind aprovizionarea și manipularea furajelor; întocmirea planului de autocontrol pentru recoltarea probelor apă, teste sanitație și supravegherea salmonelozelor pentru anul 2024- stația de incubație tip industrial; spațiul SNCU nu este amenajat corespunzător, nefiind dotat cu sursă de apă curentă și sistem de evacuare a apei reziduale; eliberarea produselor medicinale veterinare fără prescripție medicală, lipsa medicului veterinar din farmacie; nerespectarea procedurilor specifice de biosecuritate în exploatațiile comerciale de suine.