8 decembrie 2021 - 14:34

Acțiunile unei lăptării, tranzacţionate pe piaţa AeRO

Sub simbolul bursier MILK (sugestiv, de altfel), acțiunile vestitului producător de lactate Agroserv Măriuța (prin brandul Lăptăria cu Caimac) au intrat vineri, 21 mai 2021, la tranzacţionare pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al BVB.

„(n.r. – Listarea Agroserv) este o bucurie pentru mine din mai multe motive. Prima oară când m-am întâlnit cu produsele dumneavoastră a fost într-un magazin; nu le cunoșteam. Am văzut un iaurt și mi-a plăcut foarte mult design-ul, faptul că ambalajul era din sticlă și am fost curios să cumpăr un borcan. Apoi, gustul m-a cucerit. (…) Produsele sunt foarte bune și vă felicit pentru acest lucru.

„Este un succes. Felicit compania. (…) Sper să beneficiați de toate aceste avantaje ale listării și am să vă rog personal un singur lucru – să vă uitați la etica în afaceri a unei companii listate și acea vocație pe care noi o denumim guvernanță corporativă. Să dați dividende cât mai multe acționarilor. Știu că va fi greu cu ASF-ul, toți întâmpinăm de multe ori greutăți, dar așa sunt reglementatorii.

„Folosiți fiecare moment, fiecare raport curent ca pe o politică de marketing. Aveți un produs nou, puteți să faceți un raport curent, și Bursa, până la urmă, înseamnă și acest lucru – vizibilitate – și vă oferă un avantaj în transparența celor de publicitate gratuită”, a declarat Dan Paul, vicepreședintele BVB, înainte de deschiderea oficială a listării.

La rândul său, Adrian Cocan, director general Agroserv Măriuța, a precizat: „Ne onorează prezența pe piața de capital și ne dorim foarte tare să folosim această ocazie pentru a crește, pentru a investi. Avem proiecte foarte interesante și în următorii câțiva ani o se vadă rezultatele acestor investiții. Lucrăm într-o industrie care care nevoie de asset-uri fizice, de investiții și susținere, iar după câțiva ani abia încep să se vadă rezultatele.

Ne dorim să fim o companie dinamică și ne dorim ca, pe industria lactatelor, să fim un etalon. Ne dorim foarte tare să ieșim la export și ne dorim foarte tare să îndeplinim toate acele obiective pe care conservator le-am pus în memorandum, respectiv în jurul sumei de 100 de milioane de lei venituri în doi ani și până în 2026 să multiplicăm EBIDTA de șase ori”.

Agroserv Măriuţa a fost înfiinţată în anul 1994 şi până în 2018 a avut exclusiv activităţi agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiţă, porumb, lucernă şi altele, pe o suprafaţă de 3.000 ha) şi ferma de vaci de lapte (cu peste 2.500 animale). În 2018, compania a pus în funcţiune o fabrică de lactate, ce a presupus o investiţie de peste 5 milioane de euro, şi a lansat brandul Lăptăria cu Caimac, sub care produce şi comercializează lapte integral ambalat la sticlă, brânzeturi maturate, smântână, iaurt, sana etc.

În aprilie 2021, compania a derulat un plasament privat prin care a vândut un număr de 431.020 acţiuni la un preţ de 45 lei/acţiune. Valoarea capitalizării anticipate rezultată în urma derulării plasamentului privat aferent majorării de capital este de 77.895.900 lei, valoare rezultată din înmulţirea numărului total de acţiuni al companiei şi preţul din plasamentul privat. BT Capital Partners este Consultantul Autorizat care a intermediat realizarea plasamentului privat şi listarea acţiunilor Agroserv Măriuţa la bursă.

Agroserv Măriuţa a făcut primul pas pe piaţa de capital în noiembrie 2020, când a derulat un plasament privat prin care a vândut obligaţiuni denominate în euro, în valoare de 3 milioane euro, tranzacţionate din decembrie 2020, pe SMT, sub simbolul MILK25E.