16 mai 2022 - 08:02

Operațiunea ”Action Day Forestry” s-a lăsat cu amenzi colosale

Action Day Forestry– acțiunea de combatere a delictelor silvice, tăierii, sustragerii şi comercializării ilegale de material lemnos, a scos pe teren polițiști, jandarmi și personal silvic cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică, la nivel național! Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea şi depozitarea lemnului, respectiv cu obiect de activitate exploatarea acestuia, dar şi transportatori şi persoane particulare care deţin material lemnos.

În județul Argeș s-au aplicat 11 sancțiuni, însumând 39.000 lei și au fost confiscate aproape 67 de mc de lemn, în valoare de peste 17.000 de lei.

În Județul Vrancea, acțiunea a dus la 171 de controale pentru combaterea sustragerilor ilegale de lemne, din care 156 desfășurate pe drumurile publice 7 în fondul forestier, 5 la depozite de materiale lemnoase și 3 la instalații de prelucrare material lemnos au fost aplicate 42 de sancţiuni contravenţionale, din care 25 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 R. actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 20500 lei și 17 sancțiuni contravenționale pentru alte acte normative, în valoarea  de 3530 lei.

Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de peste 64 m.c. de material lemnos în valoare de 26000 lei, din care peste 20 m.c de material lemnos confiscat faptic și 43 m.c material lemnos fiind confiscat valoric.

Polițiștii clujeni au luat și ei parte la această acțiune, iar abaterile constatate au condus la aplicarea a peste 70 de sancțiuni contravenționale și confiscarea cantității de 44,29 metri cubi de material lemnos, fiind aplicate sancțiuni contravenționale de circa 47.300 de lei, informează IPJ Cluj.

Nici în Vaslui lucrurile nu au stat deloc diferit. Operațiunea Action Day Forestry a dus la mobilizarea a peste 105 forțe, dintre care 90 de polițiști, și au fost derulate 11 acțiuni şi 98 de controale, fiind verificate peste 210 vehicule.

Totodată, în urma abaterilor constatate, au fost aplicate 98 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 34. 500 de lei, și a fost confiscată cantitatea totală de 64 metri cubi material lemnos (din care 56 mc cherestea), valoarea a acestuia fiind de peste 42. paysafecard kuwait 800 de lei și a fost constatată și săvârșirea unei infracțiuni prevăzută de Codul Silvic (Legea nr. 46 din 2008).

În Bacău s-au efectuat 44 de activități specifice de control în cadrul Action Day Forestry, din care 10 pe linia prelucrării, depozitării și valorificării materialului lemnos şi 34 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos. În cadrul acțiunii, au fost verificate 4 instalații de debitare a lemnului rotund, 4 depozite de material lemnos și 2 obiective în piețe şi târguri.

De asemenea, au fost constatate 3 infracțiuni (2 prevăzute de Codul Silvic) și au fost aplicate 152 de sancțiuni contravenționale (25 pentru nerespectarea Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice şi 127 la alte acte normative), în valoare de 123.000 lei.

Totodată, au fost confiscați 196 de metri cubi de material lemnos, din care 191 mc lemn de lucru și 5 mc lemn de foc). Tot în cadrul Action Day Forestry, a fost confiscat un autovehicul.

Sancțiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal, se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.