Acord pentru prelungirea embargoului ce vizează cerealele din Ucraina

Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia au ajuns la un acord pentru prelungirea embargoului ce vizează cerealele din Ucraina prin măsuri ce vor fi adoptate la nivel național, dacă UE nu extinde interdicţia care expiră în 15 septembrie, a anunţat miercuri ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

După ce Rusia a abandonat în iulie acordul internaţional care permitea transportarea în siguranţă a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din UE, așa-numitele „coridoare de solidaritate”, pentru exporturile sale de cereale. Rezultatul a fost că fermierii din statele vecine – Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia – se confruntă cu o concurenţă sporită şi blocaje pe propriile lor pieţe.

Astfel, pentru a-și proteja piețele, cele cinci state din Europa Centrală și de Est cer cu insistență Uniunii Europene să extindă interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene, care a fost aprobată de Bruxelles în mai și expiră în 15 septembrie.

Marţi, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat că Executivul de la Varşovia nu va ridica interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene vineri, aşa cum era programat, deoarece ar fi afectaţi fermierii polonezi.

Exemplul Poloniei ar putea fi urmat și de celelalte state ECE, care pare că au ajuns deja la un acord pentru prelungirea embargoului prin măsuri ce vor fi adoptate la nivel național.

„Am convenit cu colegii mei din România, Bulgaria şi Slovacia că, dacă nu va exista o decizie privind extinderea moratoriului de către Bruxelles, atunci vom lua individual măsuri la nivel național”, a precizat, miercuri, Istvan Nagy, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Ministrul ungar al agriculturii Nagy a informat că noua interdicţie la nivel naţional se va aplica unei game mai largi de produse ucrainene decât actualele măsuri.

La rândul său, Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, fost ministru al agriculturii în guvernul polonez, a dat asigurări marţi că face eforturi pentru extinderea interdicţiei după data de 15 septembrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole