Achim Irimescu recunoaște: “A fost eroarea administrației”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a reușit să-i convingă pe zootehniști să-și suspende protestul cel puțin până la 15 august.
error-101409_1280
Victorie mare pentru MADR și APIA. Costel Caraș și ceilalți zootehniști aflați în greva foamei în centrul Bucureștiului și-au întrerupt protestul după o discuție pe care au avut-o cu ministrul Achim Irimescu.
„Dânșii au avut o listă intreagă de revendicări. Cea mai importantă, cred că toată lumea se aștepta, era cea privitoare la termenul pană la care plătile se vor face către fermieri. Vorbim aici despre Ajutorul Național de Tranzit pe sectorul zootehnic — ANT 7, ANT 8 și ANT 9. Am agreat cu APIA termenul de 15 august pentru toate plătile, repet, în cea mai mare parte. Știți cu toții că sunt situații în care se intamplă să mai rămană cei care au fost în control, care mai au anumite erori, și cu toții am căzut de acord asupra acestui termen. Cu toții din administrație, vreau să zic. Am discutat pe cazuri generale și cu domnii care au fost în greva foamei și dânșii au spus clar că suspendă greva foamei pană când se plătesc la termen — 15 august, repet termenul — dacă nu, sigur, dânșii vor reluă protestul. Sper să nu fie cazul! Noi ne angajăm serios în proces. Sper să nu se mai repete astfel de situații!”, a spus ministrul.
Achim Irimescu consideră că situația tragică a zootehniei a fost cauzată de personalul administrativ al instituțiilor statului, însă actualul ministru a arătat cu degetul și către Daniel Constantin, cel care a condus agricultura românească înaintea sa.
„A fost eroarea administrației. Practic, deciziile care s-au luat de conducere la vremea respectivă, care au condus la contractarea foarte tardivă cu dezvoltatorul de soft — este vorba de 30 august 2015. Știm bine că, în condițiile în care pe nouă Politică Agricolă Comună, din 28 de state membre al Uniunii Europene în 27 de state s-au înregistrat întârzieri din cauza complexitătii sistemului și, sigur, au fost și lucruri datorate faptului că întotdeauna apăr și lucruri neprevăzute. Faptul că sunt mulți fermieri care au varstă inaintată, care nu știu să citească un regulament și, din păcate, nici Agenția de Plăti, APIA, cu personalul, nu putea să asigure instruirea necesară. Acest lucru în mod sigur nu se va repetă pentru 2016 și vom intră în graficul normal. (…) Luăm acest termen (15 august — n. r.) foarte în serios, să nu se mai ajungă în situații similare”, a subliniat Achim Irimescu.
Costel Caraș a anunțat că întrerupe greva foamei până la 15 august și i-a îndemnat pe zootehniști să se intereseze la APIA dacă au problem cu dosarele. „Mergeți sau sunați la APIA și vedeți dacă aveți probleme. Nu așteptați o notificare! Nu așteptați să vă sune cineva! Sunați, întrebați: ‘Am probleme?’ Dacă sunt probleme, mergeți și rezolvați-le cât mai repede, pentru că va fi o scuză: ‘N-am putut să termin pe 15 august pentru că fermierii au fost notificați și nu mers să-și rezolve problemă. Dacă nu se vor ține de promisiune APIA, ministerul, mai este implicată aici firmă de soft — Siveco — noi nu ne vom întoarce numai aici (la minister — n. r.) cu protestul, ci vom merge și în față Siveco, pentru că ei răspund în solidar prin contractul pe care l-au făcut, iar Siveco, prin banii pe care i-a luat — și sunt banii de la bugetul de stat — trebuie să-și rezolve la timp obligațiile”, le-a spus Caraș fermierilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole