Achim Irimescu, prezent la masa rotundă despre biomasă, de la Cercul Militar Național

biomasaMinistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a participat la masa rotundă ‘Noi căi de obținere a independenței energetice a României: biomasa’. Dezbaterea s-a desfășurat marți, 8 martie 2016, la Cercul Militar Național și a fost organizată de New Strategy Center și s-a axat pe tema soluțiilor alternative pentru obținerea independenței energetice, biomasa fiind subiectul principal.
În intervenția sa, ministrul Achim Irimescu a afirmat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin politicile sale, sprijină dezvoltarea agriculturii și culturile energetice, conform cadrului legal conferit de Politica Agricolă Comună. Ca și în cazul celorlalte culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui etc.), culturile de plante energetice sunt eligibile atât la scheme de plăți directe din fonduri europene, cât și la ajutorul național tranzitoriu finanțat din bugetul național. Cuantumul/ha al acestor plăți, se stabilește anual prin Hotărâre a Guvernului, după determinarea suprafețelor eligibile la plată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, până la finalul lunii martie. Tot din bugetul național, cultivatorii de plante energetice nonalimentare beneficiază de rambursarea sumelor care reprezintă diferența dintre acciza standard și acciza redusă de 21 euro/1000 litri motorină. Cuantumul nominal al sprijinului pentru anul 2016 este de cca. 1,8 lei litru, iar cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 100 litri/ha.
‘Numărul cultivatorilor de plante energetice a crescut an de an. Astfel, conform bazei de date a APIA, în anul 2015 față de 2014 numărul acestora a crescut la 442 de la 320 în 2014, iar suprafața totală solicitată la plata în 2015 a fost de circa 5.000 ha. Ministerul Agriculturii vine în sprijinul investitorilor care își propun să activeze în producția de biomasă prin măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care oferă posibilitatea finanțării investițiilor în producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile. Acestea vor contribui la realizarea obiectivelor transversale legate de protecția mediului, de atenuarea efectelor schimbărilor climatice și de adaptare la acestea, dar și la creșterea numărului fermierilor care vor opta pentru culturile energetice’, a menționat ministrul Achim Irimescu.
La eveniment au luat parte Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Jean Valvis, vicepreședinte AOAR, Gustav Melin, președinte AEOBIOM (Asociația Europeană pentru Biomasă), Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaților și Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Ionel Nițu, președintele New Strategy Center și alții.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole