Achim Irimescu insistă pentru exportul de ovine

Avem prea multe oi, dar consumăm prea puțină carne de oaie.
oaie
Crescătorii de oi beneficiază de un sprijin consistent din partea autorităților statului român, cu mult mai mult față de ceea ce primesc văcarii. La nivelul Uniunii Europene, țara noastră se află pe locul al treilea într-un clasament al celor care cresc ovine.
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, insistă ca țara noastră să exporte în continuare ovine vii, chiar dacă acest lucru este chinuitor pentru animale. „Regretăm că se întâmplă așa ceva, dar din momentul în care animalele sunt urcate pe vapor, responsabilitatea este în totalitate a importatorului. A renunța la exporturile de ovine vii, în condițiile în care ţările arabe, în general, preferă animale vii nu face decât să ne afecteze sectorul. O soluţie la îndemâna tuturor cetătenilor ar fi să se consume mai multă carne de ovine. Astfel, ar fi foarte bine dacă și în România s-ar întâmpla ca în Argentina, unde 70% din carnea de vită din această ţară se consumă în Argentina. Ar fi și o dovadă de patriotism. În România, consumul de carne de ovine este foarte scăzut, de numai 2,5 kilograme pe cap de locuitor pe an, faţă de ţările din vest unde depăşeste 20 de kilograme. Numai în Islanda, de exemplu, se consumă anual peste 22 de kilograme de carne de ovine pe cap de locuitor”, a subliniat Irimescu.
Pentru a putea juca puternic pe piață, șeful MADR le propune ciobanilor să se unească într-o singură asociație, considerând că astfel prețul unui kilogram de carne de oaie nu va mai costa doar 6-7 lei.  „Am vorbit cu crescătorii de ovine să se unifice. Numai ămpreună vor putea spune că în România nimeni nu vinde la un preț mai jos de 10 lei/kilogram la berbecuți, în viu, faţă de 6,5 — 7 lei pe kilogram cât este prețul în prezent. Fiind un preț foarte mic sigur că și importatorii pot fi mai neglijenți la ceea ce se întâmplă pe drum. Este o chestiune sensibilă, dar, repet, din momentul în care s-a făcut tranzacția nu mai este responsabilitatea noastră, deși nimeni nu este de acord cu ceea ce se întâmplă în timpul transportului. Și eu mi-aș dori să exportăm ovinele în carcasă, însă ţările arabe cer carne în viu, iar animale vii exportă și alte ţări din UE, nu doar România”, a explicat ministrul Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole