Aceeași fermă, producții diametral opuse: 12 tone/hectar la porumb irigat, 2 tone/hectar neirigat

Discuțiile despre sistemele de irigații sunt din nou în prim planul agriculturii românești, pe fondul secetei din ultimul an, iar eficiența acestor sisteme poate fi văzută cu ochiul liber în fermele care beneficiază de ele. O astfel de situație este în județul Arad, unde Cosmin Micu a reușit să-și facă un sistem de irigații local, iar rezultatele pe care le obține vorbesc de la sine.

”Anul acesta am traversat un an cumplit în legătură cu nivelul de precipitații. Am avut un nivel foarte scăzut; de când lucrez eu în agricultură, și lucrez de mic copil, nu am avut un regim pluviometric atât de scăzut. Până la mijlocul lunii iulie am avut 150 litri/mp.

Avem o cultură de porumb irigată în trei etape. S-au aplicat trei udări a câte 40-45 de litri, iar rezultatul este următorul: un știulete are la ora aceasta undeva la 700-770 de boabe, la un MMB de 250-300 de grame. Ajungem liniștit la o producție de 12-13 tone la hectar. Unde nu am irigat, lucrurile sunt cu totul și cu totul diferite. Producția de porumb nu știu dacă se apropie de 2 tone/hectar, pentru că nu sunt știuleți pe plantă din cauza secetei atmosferice și pedologice”, a precizat Cosmin Micu în exclusivitate pentru AGRO TV, într-un interviu acordat realizatorului Ovidiu Ghinea.

Fermierul arădean intenționează să extindă acest sistem și lucrează în prezent la o acumulare de apă, sperând ca în anii următori să poată ajunge să-și irige întreaga suprafață de porumb din fermă.

”Lucrez la o acumulare de apă, sunt adeptul acestor acumulări. În perioada sezonului ploios acumulez cantități însemnate de apă pe care oricum o pierdem în perioada iernii. Doresc ca anul viitor să intru în primăvară cu o acumulare de apă de 400.000 metri cubi, cu posibilitatea de a o extinde la 1.000.000 metri cubi în anii următori, în funcție de resursele financiare pe care o să le am. Este necesar să avem suprafețe irigate, mai ales pentru cultura de porumb, e critic. În cazul în care nu ai 150-200 litri de apă în cele două luni critice pentru cultura de porumb, iunie și iulie, nu ai cum să faci porumb”, a mai precizat Cosmin Micu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole