Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa anul acesta submăsura 4.1a, dedicată investițiilor în exploatații pomicole, prin intermediul căreia beneficiarii vor putea accesa finanțări de maximum 1,5 milioane de euro/proiect.
Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, a stat de vorbă cu consultantul Gabriela Fekete pentru a explica pas cu pas ce trebuie să facă cei care vor să acceseze fondurile europene puse la dispoziție de AFIR.
”Avem o singură măsură care a fost în consultare: 4.1a, investiții în exploatații pomicole. Doritorii pot accesa de la 100.000 euro până la 1,5 milioane euro. Pentru această submăsură există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii.
Ar fi bine să venim în ajutorul beneficiarilor cu demersurile pe care ar trebui să le facă legate de proiect și care sunt pașii de urmat pentru un proiect pe 4.1a. Viitorii potențiali ar trebui să definească tema proiectului. În acest sens, investiția ar trebui să se încadreze în cel puțin una din operațiunile eligibile: componenta de înființare/modernizare/extindere de plantație, componenta de condiționare și procesare, precum și componenta de achiziții de utilaje.
Pe urmă, ar trebui să găsim un proiectant. Pentru această etapă, trebuie să avem identificat și terenul. Aici trebuie făcut un studiu de teren, ca să ne asigurăm că terenul pretează pentru plantația solicitată. Se recomandă un teren în proprietate, atât pentru punctaj, cât și pentru siguranța investiției. Dacă este în arendă, poate că peste 10 ani de zile se reziliază contractul, iar pentru beneficiar nu este confortabil să dea înapoi terenul cu plantația deja înființată.
După identificarea terenului, următorul pas este identificarea tipului de plantație. După aceea, trebuie să stabilim un contact cu inginerul horticol sau o firmă specializată pentru întocmirea proiectului tehnic de plantație. Acest inginer sau proiectant o să facă proiectul tehnic, iar după ce acesta se finalizează, el trebuie avizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Mărăcineni.
Următorul pas, pentru cei care vor să facă și o construcție pentru o hală de procesare, ar trebui să identifice ternul pentru această construcție. Terenul trebuie să fie intabulat, construibil, sunt necesare actele de proprietate. Înainte de începerea construcției trebuie să găsim un proiectant. O să avem nevoie de studiu geologic și topografic, iar dacă avem o construcție existentă pe care vrem să o reabilităm, avem nevoie și de expertiză. Apoi o să avem nevoie și de un certificat de urbanism.
Etapa următoare ar fi studiul de fezabilitate, care va fi redactat de proiectant în colaborare cu consultantul. Următoarea etapă este cererea de finanțare, unde trebuie atașate toate documentele menționate anterior”, a explicat consultantul Gabriela Fekete pentru AGRO TV.