Abordare deschisă și gândire vizionară: CLAAS explorează alternative pentru carburantul diesel

CLAAS

Utilajele agricole sunt printre cele mai dificile cazuri în materie de decarbonizare. CLAAS se implică activ în cercetare și dezvoltare pentru a identifica cele mai sustenabile, practice și rentabile soluții pentru diverse utilizări în agricultură. Accentul principal este pus pe sistemele alimentate cu baterii pentru utilizări în cadrul fermelor, precum și pe carburanții alternativi pentru clasele de utilaje mai grele.

Alternativele pentru carburantul diesel fosil, cum ar fi hidrogenul și biocombustibilii, asigură reducerea amprentei de carbon a fermelor. CLAAS a adoptat o abordare deschisă a tehnologiei și ia în considerare toate opțiunile ecologice de acționare. Ca parte a unui consorțiu larg, care cuprinde parteneri reputați din industrie și cercetare, inclusiv MAHLE, DEUTZ, KIT, Centrul Aerospațial German (DLR), Purem, Universitatea Tehnică din Braunschweig, Liebherr, Nagel, Umicore, NGK și Castrol, CLAAS studiază acum utilizarea motoarelor cu hidrogen în scenarii agricole în cadrul unui proiect de cercetare finanțat de Ministerul Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică. Proiectul a primit o finanțare în valoare de 5,1 milioane de euro și este susținut de TÜV Rheinland. 

Având în vedere eficiența lor inerentă, robustețea și emisiile scăzute, motoarele cu hidrogen oferă multe avantaje datorită cărora sunt foarte adecvate pentru a fi utilizate în cadrul utilajelor de construcții și agricole. Ca parte a acestui proiect, CLAAS va demonstra și analiza utilizări off-road pe bază de studii de concepte de vehicule și sisteme de flotă și infrastructură. În plus, vor fi create și testate pe larg concepte de post-tratare a gazelor de eșapament. Prin investigarea modului în care hidrogenul afectează materialele, studiind caracteristicile de frecare și uzură și certificând aceste caracteristici în cadrul testării motoarelor, CLAAS se va asigura că sunt abordate toate elementele fundamentale necesare pentru a atinge niveluri excepționale de robustețe și că sunt respectate viitoarele standarde de emisii pentru NRMM (Non-Road Mobile Machinery – echipamentele mobile fără destinație rutieră). 

Pe lângă cercetarea în domeniul hidrogenului, CLAAS a aprobat încă din 2023 funcționarea pe bază de carburant biodiesel HVO a portofoliului său actual de produse. În plus, la Agritechnica 2023 a fost dezvăluit un concept cu alimentare cu baterii pentru încărcătorul telescopic SCORPION. „Cheia pentru succesul decarbonizării este utilizarea tehnologiei adecvate în funcție de aplicație. Sistemele de acționare electrice cu baterii își vor avea locul în aplicații de putere redusă în cadrul fermelor, în timp ce motoarele cu ardere internă pe bază de carburanți  lichizi sustenabili vor juca un rol principal în aplicațiile de putere mai mare. Desigur, cercetările noastre se concentrează și pe alte alternative, cum ar fi sistemele de propulsie pe bază de hidrogen”, a declarat dr. Martin von Hoyningen-Huene, director de tehnologie în comitetul executiv al Grupului CLAAS.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *