ABATOARELE MOBILE, ALTERNATIVA UTILA PENTRU CRESCATORII DE ANIMALE

La Asociatia Crescatorilor de Vaci “Baltata Romaneasca Harman Brasov”, a fost prezentat primul abator mobil din Romania, un instrument util, care vine in sprijinul crescatorilor de animale.

La eveniment au participat si oficialitati din Ministerul Agriculturii, carora le-a fost prezentat acest concept inovativ, util fermierilor, util UAT-urilor si crescatorilor de animale. Abatorul mobil presupune o capacitate de sacrificare de bovine, ovine si porcine in partida separata. Asta inseamna sacrificarea unui anumit numar animale, examinarea post-mortem,  prelucrarea, introducerea in depozitul de frig si vanzarea acestora, intr-un timp foarte scurt.

Prezent la demonstratii, ministrul Petre Daea a declarat, in exclusivitate pentru Agro Tv: “Excelent! Este o solutie pe care trebuie sa o multiplicam, pentru ca stim foarte bine ca suntem descoperiti in aceasta zona. Suntem descoperiti si cand apar evenimentele astea cunoscute, si cand avem traditia cu mieii, ca aici putem sa facem si pentru ovine. Iata o solutie pentru Paste si nu numai.”

“Am lansat acest proiect pentru fermieri, impreuna cu DSVSA Brasov. Asociatia crescatorilor de vaci “Baltata Romaneasca” a pornit de la dorinta de a aduce plusvaloare in fermele crescatorilor nostri si am dezvoltat acest proiect care inseamna centru de sacrificare si prelucrare, pana la comercializare produse de carne din fermele noastre, dar in acelasi timp, se pot sacrifica si alte specii, cum ar fi ovine, caprine, suine.” a completat Zoltan Haller, vicepresedintele ACVBR.

În Europa de Vest, abatoarele mobile au fost folosite încă din anul 1950. O astfel de unitate mobilă de sacrificare, acceptată de legislația UE, dispune de 8 angajați, care pot sacrifica 40 de vite in 8 ore. Amortizarea costurile se face  în aproximativ trei ani dar acest indicator depinde de numărul de animale sacrificate și de costul solicitat pentru sacrificare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult