13 mai 2021 - 12:57

A INTRAT IN VIGOARE UN REGULAMENT EUROPEAN DE INTRODUCERE A PRODUSELOR ALIMENTARE NOI

Noul regulament prin care se adaugă la varietatea de produse alimentare prezente pe piața UE altele noi, a intrat în vigoare din 4 ianuarie 2018, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2018.

Regulamentul aduce îmbunătățiri și schimbări semnificative la procedura de autorizare a produselor alimentare noi. Aceasta include o definiție extinsă pentru aceste produse, care să țină seama de progresele tehnologice și inovatoare în sectorul alimentar, un sistem centralizat de autorizare la nivelul UE a alimentelor noi și a alimentelor tradiționale din țări terțe, o listă cu toate alimentele noi autorizate în UE și protecția datelor pentru solicitanți.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis a salutat noul regulament: “Aceste schimbări vor simplifica procesul de autorizare și introducere a alimentelor noi pe piața europeană, mai rapid și mai prietenos pentru solicitanți, asigurând în același timp siguranța alimentară. Sperăm că acest lucru va contribui la varietatea deja prezentă pe piața UE a alimentelor sănătoase, nutritive tradiționale și inovatoare.

Înainte de a fi autorizate toate alimentele noi, trebuie să fie dovedite științific că sunt sigure pentru sănătatea publică. Autorizația stabilește apoi condițiile de utilizare a acestora si denumirea lor, fiind cerințele privind  etichetarea produselor.